Projekat Living the E(art)hGiulia Cotterli | Milica Janković | Danilo Sciorilli | Claudio Zorzi | Milena Živković

Living the E(art)h

FAZA 1

Kulturno-digitalni projekat Milice Janković
kustos Giulia Perugini

online od 1. jula 2020. godine


Projekat Living the E(art)h je jedan od pobjednika konkursa #Živimo kulturu, posvećenog podršci kulturne scene Crne Gore u vremenu pandemije Covid-19, koji je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore, a koji će biti pokrenut na društvenim platformama Instagram i Facebook počev od 1. jula 2020. godine.

Milica Janković

Pokrenut još u periodu karantina, ovaj projekat, osmišljen od strane Milice Janković, a kuriran od strane Giulia Perugini (Đulije Peruđini) polazi od refleksije urbanog prostora koji je percipiran kao uskraćena želja za životom. Koncipiran je u četiri uzastopne faze, kroz koje su društvene mreže smještene u središte samog istraživanja usmjerenog na ispitivanje njihovih kreativnih i relacijskih potencijala.

Giulia Cotterli

Koristeći se alatima i mehanizmima platformi Instagram i Facebook, u prvoj fazi projekta Giulia Cotterli, Milica Janković, Danilo Sciorilli, Claudio Zorzi i Milena Živković istražuju (preispituju) grad u kom borave (Cetinje sa jedne, a Torino sa druge strane) iz njihovih domova. Njihova istraživanja polaze od fragmentiranih pogleda ka spoljašnjosti vidljivih kroz strukturne otvore zgrada koje se, u mašti svakog umjetnika, s vremena na vrijeme pretvaraju u reflektujuće površine, prolaze, granice, prelaze, portale, pragove i neupadljive susrete jednih s drugima.

Danilo Sciorilli

Tako zaživljava propulzivni eho koji stvaranjem virtuelnog mosta između dva grada (koji su već istorijski povezani likom kraljice Jelene, supruge italijanskog kralja Viktora Emanuela III Savojskog, koja je porijeklom sa Cetinja), predlaže preokret, samoosvješćivanje i samoreferencijalnu sklonost društvenih medija.

Claudio Zorzi

Predstavljanje rezultata prve faze istraživanja zakazano je za 10. jul na zvaničnim stranicama projekta kada se direktno prelazi u drugu fazu, koja je strogo relacijskog karaktera i ima za cilj da direktno uključi javnost koja će postati akter kreativnog procesa.

Milena Živković


Giulia Cotterli | Milica Janković | DaniloSciorilli, | Claudio Zorzi | Milena Živković
Living the E(art)h
Kulturno- digitalni projekat Milice Janković, kustos Giulia Perugini
online od 1. jula 2020. godine
Instagram | livingtheearth_artproject
Facebook | Living the Earth//Art project
https://www.instagram.com/livingtheearth_artproject/
https://m.facebook.com/Living-the-EarthArt-project-110941507340414/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × one =