Projekat Muzički krug i mladi crnogorski umjetnici

U podgoričkoj Muzičkoj školi “Vasa Pavić” od subote će početi realizacija projekta Muzički krug, koji će u periodu od septembra do decembra ove godine obuhvatiti brojne edukativne radionice i koncerte za talentovane učenike muzike u Crnoj Gori. Projekat je u organizaciji NVO Centar za regionalnu saradnju podržalo Ministarstvo prosvjete Crne Gore na konkursu “Slijedi snove za uspjehe nove” a obuhvatiće talentovane učenike iz Podgorice, Nikšića, Cetinja, Ulcinja, Bijelog Polja Kotora i drugih crnogorskih gradova,  kroz sedam segmenata od kojih svaki edukativno tretira različite teme i oblasti iz muzičke umjetnosti i pedagogije. Ideja projekta je da se što veči broj učenika muzičkih škola uključi u više edukativnih i interaktivnih aktivnosti, od teorijskih predavanja, praktičnog rada sa mentorima do završnog koncerta i nastupa kamernog orkestra, i tako se pruži prilika talentovanim djacima da se motivišu ali i dalje unaprijede svoje znanje na polju muzičke umjetnosti.

Radionice će biti otvorene i za širu publiku, i za brojne muzičke pedagoge, i na ovaj način će se dobiti i veliki broj korisnih informacija i presjek i generalno stanje o brojnim aspektima izvođačke umjetnosti i teorijske i pedagoške prakse u Crnoj Gori; pored gudačkih radionica i rada sa istaknutim solistima i pedagozima, projekat Muzički krug obuhvatiće i ostale disipline poput duvačkih instrumenata, klavira, kamerne i džez muzike te rada u orkestru.

Prve radionice posvećene su violini i violi, i mladi gudači će tokom posljednjih dana septembra raditi sa poznatim violinistom mr Vilijem Ferdinandijem te violistom CSO Petrom Obradovićem.

Drugi, oktobarski ciklus Muzičkog kruga održaće se u Bijelom Polju i Podgorici gdje će pedagozi sa cetinjske Muzičke akademije Tatjana Krkeljić i Jelena Martinović – Bogojević držati predavanja iz oblasti metodike i radionicu flaute; novembarski segment projekta Muzički krug predviđen je za Muzičku školu u Baru gdje će majstorsku radionicu za kamernu muziku takođe voditi profesori Muzičke akademije Žana Marinković i Nataša Popović, a predavanje iz oblasti graditeljstva i održavanja gudačkih instrumenata te masterklas violine predstaviče profesora Miodraga Bogića iz Beograda. Drugi novembarski dio Muzičkog kruga u Podgorici će nastaviti prof. Mladen Popović i mr Veljko Belević radionicama na instrumentima violončelo i kontrabas.

Posljednjeg mjeseca u godini Muzički krug će zaokružiti “Pravci razvoje džeza” i predavanje i radionice prof. Enesa Tahirovića i Milorada Jovovića, a završni koncert njihovih polaznika predviđen je u Blues baru.

Sedmi dio projekta Muzički krug održaće se od 14. do 16. decembra, gdje će radionicu kamernog orkestra voditi prof. Irena Vuković, koja će i dirigovati ansamblom okupljenih crnogorskih učenika muzike na koncertu u Velikoj Sali KIC-a.

Muzički krug počinje u subotu, 28. septembra, kada će, podsjetim, radionice održati renomirani crnogorski violinista i pedagog Vili Ferdinandi i violista CSO Petar Obradović.

Kroz brojne segmente ovog projekta predviđeno je učešče oko 160 učenika nižeg i srednjeg muzičkog obrazovanja u Crnoj Gori.

PROGRAM MUZIČKOG KRUGA
(Kliknite)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − sixteen =