Promocija dvije knjige dramskih ostvarenja, autora Aleksandra Radunovića i Stefana Boškovića


Śutra (5. jula 2021. g.) u 21 sat, na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ u Podgorici, održaće se promocija dvije knjige dramskih ostvarenja u izdanju Fokalizatora, čiji su autori Aleksandar Radunović i Stefan Bošković.

Aleksandar Radunović
Stefan Bošković

Promocija je dio manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, koju organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, a osim autora u predstavljanju novih publikacija učestvovaće i prof. dr Vladimir Vojinović, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Fokalizator, te medijatorka mr Barbara Simović.

Vladimir Vojinović

Knjiga Drame Stefana Boškovića, koja sadrži tekstove Ptica, Mama, zašto si umrla i Magelan osebujan je izdanak savremenoga dramskog pisma, sa zapletima koji se odvijaju u urbanim sredinama, a čiji su nosioci „junaci“ tranzicionoga društva, ograničeni unutarnjim lomovima i neprilagođenošću.

Radunovićeva knjiga Drame: porodični ciklus donosi tekstove Leptiri, Istraga i Noć, a u pitanju je štivo koje je brižljivo tkano drevnim alatima drame, uz tematiziranje savremene društvene problematike, porodičnih zapleta i lomova ličnosti, što neupitno svjedoče o posebnom dramaturškom daru.

Aleksandar Radunović rođen je 1971. godine na Cetinju. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, diplomu master studija stekao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zaposlen je na FDU na Cetinju, đe drži nastavu iz oblasti dramaturgije. Drame su mu nagrađivane i izvođene u zemlji i regionu. Scenarista je i koscenarista u organizaciji The Books of Knjige čiji je član od osnivanja. Takođe od osnivanja je član rock grupe Perper. Komponovao je muziku za dvadesetak pozorišnih predstava, sarađujući s najznačajnijim režiserima iz Crne Gore i regiona. S grupom Perper objavio je sedam, sa The Books Of Knjige jedan, a objavio je i dva samostalna albuma instrumentalne muzike. Od 1995. godine, s kolegama iz TBOK, na podgoričkom radiju Antena M, vodi jednu od najslušanijih emisija u regionu. Oženjen je i otac dvoje đece.

Stefan Bošković rođen je 1983. godine u Titogradu. Književnik i scenarista objavio je knjigu priča i dva romana za koje je dobio drugu nagradu Pobjede za najbolji neobjavljeni roman, drugu nagradu na Festivalu evropske kratke priče i nagradu za književnost EU. Priče su mu prevedene na engleski, njemački, kineski, ruski, slovenački, albanski i makedonski jezik i objavljene u raznim internacionalnim magazinima. Scenarista je dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Član je redakcije Fokalizatora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =