Promocija knjige “Knjigom o knjigama” mr Zore Jestrović

 

 

 

Promocija knjige mr Zore Jestrović „Knjigom o knjigama“ u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ održaće se u četvrtak, 24. avgusta 2017. godine, u 21 čas, u SD „Crvena komuna“ u Petrovcu. U programu će pored autorke učestvovati i Jelena Đurović, donedavno direktorica NBCG „Đurđe Crnojević“, a u ulozi moderatorke naći će se Katina Jovanović, prof. književnosti iz Petrovca.

Sadržaj knjige čine analitički prilozi koje je autorka iz obima svojih radova odabirala prema vlastitom estetičkom i etičkom kodu, kao i radovi o autorima i djelima od šireg društvenog i naučnog značaja, odnosno o problematici koja je bila predmet određene aktualizacije i reaktualizacije.

 

 

Kratka biografija

Zora Jestrović (rođ. Poznić) je rođena u Risovcu (opština Bosanski Petrovac) 31. oktobra 1952. godine. Osnovnu školu i Gimaziju završila je u Bosanskoj Krupi. Filozofski fakultet (grupa za jugoslovenske književnosti) završila je u Novom Sadu (1976). Na istom Fakultetu je magistrirala 1995. godine sa tezom „Poetika fragmentarne proze Mihaila Lalića“, koju je u redigovanom obliku objavila pod istim naslovom u knjizi „Poetika fragmentarne proze Mihaila Lalića“ (1996).

Po završetku studija odmah je radila kao srednjoškolski profesor u Novom Sadu. Iz porodičnih razloga doselila je u Pljevlja, gdje i danas živi i radi u struci. Ministarstvo prosvjete i nauke Crne Gore dodijelilo joj je zvanje višeg pedagoškog savjetnika (1999).

Učestvovala je u radu više naučnih književnih skupova, nacionalnog i internacionalnog tipa. Promovisala je rodovski i žanrovski različite knjige na cijeloj teritoriji Crne Gore. Uradila desetine recenzija i pripremila nekoliko knjiga za štampu. Objavila je i uskostručne radove iz oblasti vaspitno-obrazovnog, odnosno pedagoškog rada.

Bila je član redakcije „Mostova“, jednog od najstarijih crnogorskih časopisa za književnost, umjetnost i kulturu (1969), a potom i njegov glavni i odgovorni urednik (2000–2005). Radila je u više žirija za dodjelu književnih nagrada: „Ćamil Sijarić“, „Isak Samokovlija“, „Blažo Šćepanović“, „Svitanje“.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + 5 =