Promocija knjige pjesama „S glavom u torbi“ Jovane Bojović

 

 

Promociju knjige “S glavom u torbi” autorke Jovane Bojović organizovaćemo u okviru informativno – edukativnog programa u četvrtak, 2.novembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

             O zbirci poezije kojom je Jovana Bojović osvojila prvu nagradu na Ratkovićevim večerima poezije (2016), ali i o dramskom stvaralaštvu autorke, govoriće novinar i publicista Vanja Kovačević.

             Jovana Bojović rođena je 1989. godine u Podgorici. Diplomirala je dramaturgiju na FDU Cetinje, a master akademske studije završila na FDU, Beograd. Scenarista je devet epizoda prve istorijske TV drame u Crnoj Gori, „Božićni ustanak“, RTCG (2017), režija Željko Sošić.

             Dramom „Mirovna misija“ pobjeđuje na međunarodnom konkursu Kazališnog epicentra-Zagreb i pozorišta Company of Angels iz Londona (2011).

Dramom „Otvoren kraj“, pobjeđuje na konkursu „Skroz nova drama“, koji raspisuje Crnogorsko narodno pozorište. „Otvoren kraj“ je premijerno izveden u Crnogorskom narodnom pozorištu, u režiji Petra Pejakovića (2017).

Na osnovu drame „Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“, Jovane Bojović,  (adaptacija drame „Il tempo libero“, Gian Maria Cerva) urađen je performans u režiji Diega di Bree u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, kao i na festivalu  Quartieri dell’Arte u Viterbu (Italija).

„Slobodno vrijeme ili tamno je svijetlo“, Jovane Bojović izvedeno je u Nacionalnoj akademiji umjetnosti u Norveškoj (Oslo), u režiji Hermana Bernhofta (2016).

 „Ukroćena goropad“ Viljema Šekspira u adaptaciji Jovane Bojović, izvedena je premijerno na otvaranju Budva grad teatra (koprodukcija CNP, 2017)

Objavila je više pozorišnih eseja u časopisu Scena (Sterijino pozorje, Novi Sad).

Na Ratkovićevim večerima poezije osvaja prvu nagradu za zbirku poezije „S glavom u torbi“ (2016).

U Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, radila kao pripravnik, na poziciji dramaturga.

Angažovana je kao asistent na predmetu filmski i televizijski scenario na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u toku studijske 2016-2017. godine.