Promocija knjige “Prostori zajedničkog: urbana zajednička dobra u EX-YU regionu”


Promocija knjige “PROSTORI ZAJEDNIČKOG: URBANA ZAJEDNIČKA DOBRA U EX-YU REGIONU” održaće se u srijedu, 7. oktobra 2020. u periodu 13-14.30h. Promocija će se održati online putem ZOOM platforme, a biće direktno prenošena na EXPEDITIO facebook stranici. 

Ovo je prvi u nizu promotivnih događaja posvećenih knjizi  SPACES OF COMMONING: URBAN COMMONS IN THE EX-YU REGION, koja se bavi uslovima u kojima nastaju i funkcionišu urbana zajednička dobra u Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori. Ovu knjigu je u septembru 2020. izdalo udruženje Ministarstvo prostora iz Beograda, u saradnji sa istraživačima i istraživačicama iz regiona, među kojima su predstavnica Expeditio Tatjana Rajić i saradnica Sonja Dragović. Naša promocija biće posvećena crnogorskom kontekstu, i u njoj će učestvovati predstavnici i predstavnice pet prostornih praksi i borbi o kojima smo pisali u ovoj knjizi – to su: Atelje “Stari Grad” iz Budve, Mediteranski vrt iz Podgorice, selo Gornja Lastva i udruženje Napredak iz Tivta, inicijativa “100.000 stabala” iz Podgorice i “Čempres revolucija” iz Bara. Na promociji će nam se pridužiti i kolege iz Kosova i Srbije. 

Širom svijeta, pa i u našem regionu, nastanak urbanih zajedničkih dobara i borba za njihov opstanak i napredak predstavljaju reakciju na neoliberalnu politiku upravljanja gradovima, usled koje se površina i kvalitet javnih i zajedničkih prostora konstantno smanjuju, a prostorne i društvene nejednakosti uporno povećavaju. Radije nego da se pomire sa tim, građani se organizuju: ideja stvaranja nezavisnih prostora i odbrane zajedničkih interesa udruženim djelovanjem važna je i prisutna, o čemu svjedoče brojne i raznovrsne prostorne prakse i borbe koje su se razvile i u Crnoj Gori, a od kojih su samo neke predstavljene u našoj knjizi. Prepoznajući vrijednost opšteg dobra i okupljajući zajednicu oko ideje unapređenja zajedničkog, sve ove prakse i borbe pokazuju da je moguće drugačije organizovati čitav prostorni, politički i ekonomski sistem života u gradovima, i otvaraju prostor za promišljanje drugačije urbane budućnosti. Svako zajedničko djelovanje počinje razgovorom! Pridružite nam se u razgovoru u srijedu, 7. oktobra, od 13h. Pratite promociju uživo na EXPEDITIO facebook stranici,a uključite se preko sljedećeg linka >>> KLIKNI OVDJE ZA UČEŠĆE NA PROMOCIJI KNJIGE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + 19 =