Promocija monografije “Metafizika Mihaila Jovićevića“


Muzeji i galerije Podgorice u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto” organizuju promociju monografije “Metafizika Mihaila Jovićevića”, autorke Selme Đečević, u srijedu, 28. jula, u dvorištu Kulsevove kuće, sa početkom od 21 h.

Na promociji monografije govoriće Dimitrije Popović, Ljiljana Zeković, Marko Špadijer i autorka.

Monografiju “Metafizika Mihaila Jovićevića” objavili su Muzeji i galerije Podgorice, a objavljivanje knjige pomogla je Fondacija “Ćano Koprivica”.

Knjiga pruža na uvid čitaocu analizu opusa značajnog crnogorskog umjetnika kroz metafizički karakter njegovog slikarstva, kao polazišne iskre u stvaranju osebujnog djela. Ona prati razvojni put stvaralaštva upotpunjen biografskim pojedinostima i društveno-istorijskim konotacijama kao nezanemarljivim prilozima u tumačenju Jovićevićevog djela. Posebna vrijednost monografije odnosi se na umjetničke korelacije sa kulturnim nasljeđem Crne Gore, sa akcentom na poveznicama sa Crnojevićevom osnivačkom poveljom Cetinjskom manastiru i Njegoševim djelom “Luča mikrokozma”. Ovaj tematski presjek bogatog višedecenijskog likovnog opusa ima za cilj da ukaže na zatomljene vrijednosti naše umjetničke, kulturne i duhovne baštine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =