Promocija romana “Gdje si ti ovih godina” u KIC-u

 

 

Promocija romana „Gdje si ti ovih godina“ bosansko hercegovačkog pisca Hadžema Hajdarevića biće održana u okviru informativno – edukativnog programa KIC-a “Budo Tomović”, u srijedu, 20.septembra 2017. godine, u Multimedijalnoj sali, od 20 sati.

 

 

           O romanu će, pored autora, govoriti pisac Andrej Nikolaidis i književna kritičarka i spisateljica Milica Milenković.

 

           Hadžem Hajdarević je poznati bosansko hercegovački pjesnik, prozni pisac, esejista, publicista, pisac za djecu, urednik i priređivač. Rođen je 1956. godine u Kruševu kod Foče. Završio je GaziHusrev-begovu medresu, te diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao profesor bosanskog jezika u GaziHusrev-begovoj medresi u Sarajevu. Veoma je aktivan u kulturnom i društvenom životu Bosne i Hercegovine. Živi u Sarajevu i zaposlen je kao stručni saradnik na Institutu za jezik.

           Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, proze, publicistike, knjiga za djecu, te učestvovao u više uredničkih, manifestacijskih, književnih i lingvističkih projekata. Rane priče i pjesme objavljivao je u Životu, Odjeku, Licima i drugim ondašnjim bosansko hercegovačkim i jugoslovenskim listovima i časopisima, kao i u glasilima Islamske zajednice, najviše u Preporodu, gdje kao autor potpisuje seriju članaka Iverje – Zapisi o smrti, zapisi o životu.

            Prva knjiga pjesama Seobe obala izašla mu je 1981. godine. Do sada je objavio dvanaest knjiga pjesama, izabranih stihova, više knjiga proze, kolumni i eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bosansko hercegovačke autore. Knjige odabranih stihova izašle su mu na francuskom, engleskom, slovenačkom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, turski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, jermenski, italijanski i druge jezike. Posljednje objavljeno književno djelo je roman Gdje si ti ovih godina (Sarajevo, 2015).  

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 4 =