Protekao sadržajan treći dan XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu

 

Kotorski festival pozorista za djecu

Treći dan XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava u sklopu VIII Međunarodnog festivala KotorArt protekao je raznovrsno, program je odgovorio na želje kako svojim najmlađim posjetiocima, tako i onim starijim, kao i ljubiteljima stihova i muzike.

U okviru književnog programa promovisana je stihobojanka “SLANE PJESME”, Dejana Đonovića: “Ovo je knjiga koja je ostala bez boje. Jedan dječak, čija je ovo knjiga, za inat je nije otvarao cijelog ljeta jer mu roditelji nisu dali da bude u moru po pet sati bez prekida. Kad ne otvarate knjigu, ona ne vidi sunce i desi se ono što se njoj desilo: pobjegle su joj skoro sve boje. Osim plave. Ali, knjiga još uvijek može da se spasi. Ako uzmete flomastere, bojice i tempere i vratite boje palmama, pijesku, ribama i svjetlosti, ova knjiga biće još ljepša nego što je bila nekad. Zato, navali mali narode! Vratite stihovima oči. Boje u ruke, pravac Slane pjesme”. Za ljubitelje muzike, otvoren je VII Festival gudača ispred katedrale Sv. Tripuna, a na pratećem programu izvedena je predstava “Smiješno putovanje”, Dječijeg studija Roda iz Banja Luke.

Predstava “ČUDOVIŠTE IZ SMEĆA”, glavnog programa festivala, pozorišta sjenki iz Turske, namjenjena je najmlađoj publici. Lutkarska predstava izvedena je od strane jednog lutkara, ujedno i autora, Cengiz Özeka, koji se koristio dvodimenzionalnim lutkama, i uz efekte projektora i muzike, one su stvarale utisak crtanog filma, pričajući o dobroćudnom čudovištu koje preuzima zadatak održavanja čistoće mora, tako što jede otpad koji ga zagađuje.

 

Predstava Cudoviste iz smeca - 2

 

Na Ljetnjoj pozornici, takođe u okviru glavnog programa, odigrana je predstava “POLA POLA” u režiji Renate Carole Gatice, po dramskom tekstu Milene Bogavac. Predstava je postavljena na sceni u tri plana, na proscenijumu pozornice izvođeni su punk songovi, kojim su i otvorili predstavu, drugi je bio namjenjen igri, dok je na trećem planu postavljeno platno, na kojem su se emitovale fotografije koje su pratile radnju predstave. Dirljiva porodična priča djevojčice Nike (Nikoline) koju igra Karolina Horvat i Andrije, koga tumači Mario Jakšić, kojih okolnosti razvoda njihovih roditelja zbližili, preuzeli su ulogu naratora i vodiča kroz svoje djetinjstvo i odrastanje. Jedina alternativa i ključ sreće u podjeljenim porodicama koji uspjevaju pronaći jeste njihova ljubav, koja je jedina nedjeljiva! Publika je uživala u njihovom scenskom nastupu, osjetila čari koncerta, i pored bolnih tema porodičnih problema, pozorište napustila sa pozitivnim utiscima i nadom.

 

Predstava Pola pola - 2

 

Na četvrtom danu festivala možete pogledati na glavom programu “Šašave planete” (20.00h, Kulturni centar) i “Bremenski svirači” (21.30h, Ljetnja pozornica).

Posjetite festival, osjetite nedjeljivu ljubav, i odložite odrastanje, što je duže moguće!