Protokol o saradnji između Podgoričkog i Beogradaskog sajma knjiga

 

Međunarodni podgorički sajam knjiga

 
 

Potpisan protokol o saradnji između Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i Međunarodnog beogradaskog sajma knjiga

Na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, najvećoj regionalnoj manifestaciji ove vrste, potpisan je Protokol o saradnji između Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Protokol je potpisan na posebno upriličenoj ceremoniji, a potpisivanju su  prisustvovali u ime organizatora Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja Predrag Bošković, ministar obrazovanja u Vladi Crne Gore, Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga, dok su u ime organizatora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga potpisivanju Protokola prisustvovali Zoran Avramović, predsjednik organizacionog Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Danka Selić, generalna direktorka beogradskog Sajma. Svečanosti potpisivanja Protokola o saradnji je prisustvao i Branislav Đaga Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji.

 

Potpisani Protokol predviđa, između ostalog, da će Međunarodni beogradski sajam knjiga svake godine, u periodu svog održavanja, obezbjeđivati poseban štand na kojem će se predstavljati Podgorički sajam knjiga, a da će Podgorički sajam sa svoje strane obezbjediti poseban sajamski prostor za predstavljanje Međunardnog beogradskog sajma knjiga.

Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore Predrag Bošković izrazio je zadovoljstvo potpisanim Protkolom te podsjetio da je Ministarstvo prosvjete saorganizator Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, kao i da su ovakvi događaji „samo potvrda da smo napravili dobar izbor, kao Vlada i kao Ministarstvo dobar izbor i da smo pružili ruku onima koji znaju kako da na pravi način predstave knjigu u Crnoj Gori“.

„Upravo kroz saradnju ova dva sajma, mi kao Ministarstvo prosjvete i Vlada Crne Gore dobićemo priliku da svoj rad u reformi obrazovanja predstavimo ne samo u Crnoj Gori, već i šire. Svakako da ćemo to nastaviti da radimo i narednih godina, a Ministarstvo prosvjete će uvijek podržavati ovakve i slične aktivnosti“, istakao je ministar Bošković.

Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga iz Podgorice, koja je saorganizator podgoričkog Sajma knjiga, u svom se obraćanju takođe osvrnuo na značaj potpisivanja ovog Protokola za kulturu dvije države koji će predstavljati još jedan važan doprinos i dodatnu afirmaciju tradicionalno dobrih veza između crnogorskih i srpskih izdavača.

Povodom potpisivanja ovog Protokola predsjednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Zoran Avramović je u svom obraćanju istakao značaj saradnje između dva Sajma knjiga i Protokolom predviđene razmjene štandova, naglasivši kako je to važan korak u kulturnoj razmjeni između dvaju zemalja.

Potpisivanjem ovog Protokola potvrđena je namjera Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja da djeluje i kao medijum kulturnog povezivanja i razmjene, promovišući crnogorsko izdavaštvo u regionu i svijetu i istovremeno pružajući kontekst i mogućnost stranim, svjetskim i regionalnim izdavačima i autorima da se predstave crnogorskoj publici. Ova tradicionalana kulturna razmjena je značajna i ako se ima u vidu da Međunarodni beogradski sajam knjiga  i Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja predstavljaju najmasovnije i naposjećenije kulturne manifestacije u zemljama svog održavanja.

Slične protkole Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja sklopio je između ostalih sa sajmovima knjiga u Pekingu, Puli i Sarajevu.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se ove godine održao po 61. put, najposjećenija je regionalna manifestacija ove vrste koja godišnje okuplja oko 1.000 izlagača i privlači oko 150.000 posjetilaca.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + fifteen =