Prvi dan FIAT-a u znaku performansa, likovne umjetnosti, poezije…


Festival internacionalnog alternativnog teatra, svečano je otvoren multimedijalnim performansom „Elementali“ autora Slobodanke Bobane Dabović Đurić, Bojane Popadić i Nikole Radonjića. Kostime je uradila Marta Garčević.

Performans predstavlja simbiozu muzike, buto plesnog performansa, kao i instalacija. On je, na izvjestan način, lament čovjeka nad sobom i njegovom nesrećnom egzistencijom ali i pokušaj da se šamanski, zajedno s publikom, postigne iscjeljenje i novi početak, rađanje iznova.

U okviru pratećeg književnog programa FIAT-a, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, od 22 časa, predstavljena je poezija za gledanje i slušanje “PoVid-19”, bosanskohercegovačkog autora Ahmeda Burića.

Prateći likovni program, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, počeo je izložbom “Malo cetinjsko bijenale”, umjetnice Milene Živković, i sastoji se od niza intervencija u javnom prostoru Cetinja. Predstavlja omaž Cetinjskom bijenalu i evociranje uspomena na jednu od najvažnijih manifestacija umjetnosti u Crnoj Gori. Radovi su promjenjivog formata, foto dokumentacija intervencija.

U okviru FIAT kreativnih industrija, takođe, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović”, publika je prisustvovala zanimljivoj prezentaciji brazilske poslastice “brigadeiro” – “Čokolatisima”, dok je u oviru “FIAT vrtlarstva snova”, autorka Vjera Nikolić izložila jastuke od scenskog kepera koji je “učestvovao” u mnoštvu FIAT-ovih predstava sa rukom pisanim imenima njihovih aktera, i biljke koje su simbol brižnosti i trajanja i koje predstavljaju svojevrstan poziv na njegovanje i sanjanje umjetnosti i buđenje u svijetu kakav želimo.

Klasično radijsko FM Mirda žanrovsko pretumbavanje, počelo je od 23 časa, na krovnoj terasi KIC-a “Budo Tomović” – u ključu Geschmackssache / It’s a matter of taste / Pitanje je ukusa ili jednostavnim foršpanom rečeno – More of Everything 4 Everybody, s pregrštom muzičkih bisera koji ne priznaju vremensku distancu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =