Prvi internet regionalni festival teatra za đecu – PIR FEST


Gradsko pozorište Podgorica predstavlja PRVI INTERNET REGIONALNI FESTIVAL TEATRA ZA ĐECU – PIR FEST od 08. do 16. aprila 2020. godine. Tokom trajanja festivala, najmlađa publika će imati priliku da na YouTube kanalu Gradskog pozorišta, sa početkom u 17h pogleda predstave 9 reginalnih teatara.

Gradsko pozorište iz Podgorice  iniciralo je, a većina pozorišta za đecu iz regiona prihvatilo, novu akciju koja omogućava đeci u vrijeme izolacije da prate pozorišne predstave. Festival je takmičarskog karaktera, predstave će biti vrijednovane glasovima publike, takozvanim lajkovima. Gradsko pozorište učestvuje sa „Čarobnjakom iz Oza“; Pozorište „Boško Buha“ iz Beograda sa „Malom sirenom“; Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke sa „Avanturama maloga JUJU“; Pozorište mladih iz Novog Sada prikazaće „Lepoticu i zver“; Pozorište mladih iz Sarajeva „Kekec“; Dečije pozorište Subotica „Par cipela“; Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda „Strašne priče braće Grim“; Pozorište „Pinokio“ „Knjiga o džungli”; a Crna Gora ima još jednog predstavnika, Festival pozorišta za đecu iz Kotora sa projektom „Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“.

Respektabilni naslovi relevatnih regionalnih pozorišta čine ovaj festival jednim od najznačjnijih kulturoloških poduhvata u ovom dijelu Evrope kada je u pitanju teatarsko stvaralaštvo za mlade u vremenu zatvorenih pozorišnih zgrada. Pilot prijekat  festivala  već je generisao nova promišljanja i mogućnosti dalje nadgradnje ovakve prezentacije predstava i saradnje profesionalnih dječijih pozorišta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + 3 =