Prvo veče KIC-ovog regionalnog književnog festivala “Literitorija”

 

 

             Treće izdanje Literitorije, KIC-ovog regionalnog književnog festivala, počinje u srijedu, 25. aprila 2018. godine, u 20h, razgovorom sa piscima: Andrejem Nikolaidisom, Romanom Simićem i Milošem Živanovićem. Moderator razgovora biće književni kritičar Vladimir Arsenić.   Program će se održati u sali DODEST.

              Roman Simić rođen je 1972. u Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti i španskog jezika. Urednik je književnog časopisa Relations, umjetnički direktor Festivala europske kratke priče. Kao prozni pisac uvršten je u više antologija i pregleda hrvatske proze 90-ih, a priče su mu prevođene na desetak jezika. Zaposlen je kao urednik u izdavačkoj kući Fraktura. Objavio: U trenutku kao u divljini (poezija), Mjesto na kojem ćemo provesti noć (priče); U što se zaljubljujemo (priče); Nahrani me (priče), Baba Jaga i div Zaborav (slikovnica, koautorstvo s  Manuelom Šumbercem). 

             Andrej Nikolaidis rođen je 1974. godine u Sarajevu. Jedan je od najplodnijih savremenih pisaca i kolumnista. Objavio je četiri romana i nekoliko antologija priča: Katedrala u Sijetlu (priče), Oni! (roman) Mimesis (roman) Sin (roman), Dolazak (roman), Devet (roman), Mađarska rečenica (roman). Njegovi romani prevedeni su na brojne svjetske jezike, a dobio je nekoliko prestižnh književnih priznanja, poput Nagrade za književnost Evropske Unije i nagrade Meša Selimović. 

              Miloš Živanović rođen je 1976. godine u Beogradu. Član je uredništva Kulturno-propagandnog kompleta Beton. Objavio je zbirke poezije Ignore The Nightmare In The Bathroom, Lirika pasa i Na raskršću tužnog đavola, zbirku priča Kubernetes – priče o pilotu, i roman Razbijanje. S redakcijom Betona dobitnik je nagrade “Dušan Bogavac” Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za profesionalnu hrabrost i novinarsku etiku, 2007. godine. Sa Betonom je priredio izdanja “Srbija kao sprava” i “Antimemorandum-dum”.