Radovi Milene Jovićević u Španiji i Albaniji

 

 

 

Radovi Milene Jovićević biće predstavljeni od 10. oktobra na internacionalnim festivalima Pixels of Identities- Experimental video forms, u muzeju Almeria u Španiji i festivalu Informal mind u Elbasanu u Albaniji.

 

Izlozba u Spaniji

 

Muzej Almeria će predstaviti radove 32 umjetnika iz svih krajeva svijeta (Australije, Sad, Argentine, Brazila, Itaalije, Francuske, Islanda, Njemacke, anske, Hrvatske, Portugala, Švedke itd).  Pixels of Identities /Experimental video forms je organizovan u saradnji sa  Mediteranskim  kulturnim centrom iz Almerie MECA.

Pixels of Identities istražuje različite aspekte društvenih, fizičkih i kulturnih identiteta  savremenih društava kroz eksperimentalne video forme. Kustosi izložbe su Fernando Barrionuevo i Luca Curci. Postavka će trajati do 30. novembra.

 

Izlozba u Elbasanu

 

Festival Informal mind u Elbasanu ima za cilj transformaciju napuštenog metalurškog kompleksa u Elbasanu u kreativnu laboratoriju savremenih umjetničkih praksi koja okuplja internacionalne umjetnike  od 10. do 15. oktobra.

Stara fabrika u ElbasanuOrganizator festivala  je M.A.M. fondacija iz Tirane, a kustosi su  Ema Andrea, Klod Dedja, Ana Dragic i Sonja Lau.

Na festivalu Informal mind ucestvovace 28 umjetnika /Anri Sala, Sislej Xhafa, Robert Gligorov, Viktor Alimpijev, Alban Muja, Fatmir Mustafa-Carlos, Alban Hajdinaj, Shelbatra Jašari, Fatos Kareem, Edith Pula, Pireva Stones, Marina Makovic, Sanja Latinović, Ranko Djanković, Conny Karlsson Lundgren.  Brilant Pireva, Fatmir Mustafa-Carlos…

Prema riječima organizatora projekt Informal mind insistira na kreativnim radionicama i događajima u alternativnim prostorima. Na taj način se stvara mogućnost za neposrednije konzumiranje savremene kulture [performansa, video umjetnosti i multimedijalnih instalacija, eksperimentalnog teatra, plesa, vizuelnih umjetnosti i arhitekture, eksperimentalne muzike]. S obzirom na velicinu kompleksa svaki umjetnik ce imati svoj “paviljon”. Posjetioci će dobiti mape s lokacijama radova,  izvođača ili grupe.

Milena Jovićević će se predstaviti instalacijom Sustainable Privatization koja na ironičan način preispituje odnos savremenog društva prema nasljeđu prošlosti i simbolima nekadašnjeg vremena.

Stara fabrika u Elbasanu 2Organizatori naglašavaju važnost ovakve manifestacije koja jedan ogromni javni zaboravljeni i napušteni kompleks iz vremena diktature Envera Hodže transformiše u  kreativni prostor i nastoji razviti novi način komunikacije s publikom.

Publika će imati priliku da neposredno komunicira s umjetnicima na licu mjesta i učestvuje u procesu rada tokom festivala. Izborom ovog prostora kustosi Ema Andrea i Klod Dedja insistiraju na regenerativnoj moći umjetnosti u odnosu na prošlost i budućnost.

Ističu da je “trenutni dekor i moć Elbasanskog metalurškog kompleksa veličanstven i da je   inspirisao sve umjetnike odabrane od strane MAM fondacije.

 Ovaj grad duhova će kroz razlicite koncepte savremenih umjetnika suočiti više suprotstavljenih priča”.

Partneri MAM fondacije u projektu su Ministarstvo kulture, Minstarstvo prosvjete,  Opstina Tirana, Opština Elbasan, Univerzitet umjetnosti iz Tirane, Nacionalna galerija i Ministarstvo za socijalna pitanja i omladinu Republike Albanije.

Festival prati dvojezični katalog i video dokumentacija.