Razgovori u muzeju / Ivan Salatić / O vremenu, slikama i pamćenju

 

 

U okviru projekta «Preokupacije», sedmog novembra 2017 godine, od 15h (Crnogorska umjetnička galerija «Miodrag Dado Đurić» / Mini kino) publika će imati priliku da pogleda izbor kratkih filmova Ivana Salatića, jednog od najzanimljivijih crnogorskih filmskih stvaralaca mlađe generacije.

Ivan Salatić, rođen je 1982. godine u Dubrovniku, odrastao je u Herceg Novom. Režirao je nekoliko kratkih filmova koji su prikazani na filmskim festivalima u Veneciji, Torinu, Sarajevu, i drugima. Zavrsio je višu likovnu školu u Beogradu, filmsku režiju na FDU Cetinje, te magistrirao na HFBK, Hamburg. Trenutno završava svoj prvi dugometražni film.

Ovom prilikom, biće prikazani filmovi “Intro” (2013), “Zakloni” (2014), “Dvorišta” (2015), i za kraj projekcija tajnog projekta. Nakon projekcija biće priređen razgovor sa autorom. Razgovor će voditi Natalija Vujošević i Dušan Kasalica.

U narednom periodu, „Preokupacije“ će na Cetinje dovesti još značajnih imena nezavisne scene, umjetnike, predstavnike akademske zajednice, autore koji djeluju interdisciplinarno. Dosadašnji gosti, istaknuti istoričari i teoretičari umjetnosti i kulture Miodrag Šuvaković, Branislav Dimitrijević i Boris Buden otvorili su važne teme i afirmisali nove modele širenja znanja i opšteg društvenog promišljanja, te će u okviru projekta do kraja godine publika imati priliku da čuje Eremire Krasnići (Oral History of Kosovo), Mirana Mohara (IRWIN / NSK, Slovenija), Nomadumu Rosu Maslilelu (istoričarku umjetnosti, kuratorku i umjetnicu iz NY, članicu kuratorskog tima sledećeg Berlinskog bijenala).

            Projektom „Preokupacije“, kroz program alternativne edukacije i stvaranja uslova za realno obrazovanje i istraživanje iz oblasti umjetnosti i društvenih pitanja, budućim i mladim profesionalcima, kao i svim zainteresovanima otvara se mogućnost ka osvajanju novih znanja i metoda neophodnih za ravnopravan profesionalni razvoj i učešće u regionalnom i globalnom kulturnom prostoru.

Riječ je o projektu koji za cilj ima i postizanje dijaloga i razmjene znanja i ideja između kulturnih djelatnika i institucija kulture u planiranju izgradnje kvalitetnije zajedničke infrastrukture, a sve to kroz saradnju i promociju kvalitetnijih i sveobuhvatnijih programa namjenjenih kako profesionalcima tako i svim zainteresovanim posjetiocima.

Projekat se oslanja i na sprovođenje politika saradnje između predstavnika Narodnog muzeja Crne Gore, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, NU “Institut za savremenu umjetnost” i Crnogorske  Kinoteke, a kao takav je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Autori postera za filmove:
Intro / Aleksandar Denić
Zakloni / Ivan Marković
Backyards / Siniša Ilić