Roman Simović – KotorArt i Luštica Bay su drim tim

 

 

Zahvaljujući partnerstvu Međunarodnog festivala KotorArt i Luštice Bay-a, proslavljeni violinista svjetske reputacije Roman Simović i njegovi gosti održaće koncert „Muzička jedinjenja“ u kompleksu Luštica Bay, novom turističkom gradu u nastajanju nadomak Tivta.

Kao dio programa „Roman i prijatelji“ /Roman & Friends/, koncert se organizuje u subotu, 28.jula, u okviru sedamnaestih KotorArt Don Brankovih dana muzike, muzičkog segmenta festivala KotorArt. Simović, inače koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra će nastupiti sa prijateljima, afirmisanim umjetnicima, violinistkinjom Ćećilijom Cijano, Milenom Simović  i Robertom Smisenom (viola), kao i violončelistima Đovanijem Njokijem i Draganom Đorđevićem. Ovom ansamblu vrhunskih muzičara, na kotorskom koncertu pridružiće se i proslavljeni pijanista i osnivač KotorArta, Ratimir Martinović.

Na konferenciji za novinare u Luštica Bay-u, Simović je izrazio veliko zadovoljstvo predstojećim nastupom u kompleksu Luštica Bay.

„Jako sam zahvalan što ste nam i ove godine omogućili da uradimo dva jako bitna programa. Vjekovima su veliki umjetnici imali mecene koji su im pomagali da ostvare snove i Luštica Bay nam upravo to i omogućava. Luštica Bay i KotorArt su zaista jedan pravi „drim tim“ i nadam se da će se ta saradnja nastaviti i razvijati. Sa naše strane, obećavamo da će program biti vrhunski i sve bolje iz godine u godinu. Na KotorArtu već imamo zaista velikane klasične muzičke scene – poput Leonidasa Kavakosa i Judže Vang, koji su zaista vodeći svjetski umjetnici. Uspjeli smo prijateljskim vezama da ih dovedemo do Kotora, na festival, ali  i pokažemo im ljepote Crne Gore. To je jako važno i za crnogorski turizam“, rekao je Simović novinarima.

Ćećilija Ciano je prvi put u Crnoj Gori, ali se osjeća kao kod kuće.

„Crna Gora je prelijepa, jako slična sa Italijom iz koje dolazim. Kotor je fascinantan i ljudi su veoma srdačni. Prvi put sam i na KotorArtu i ndama se da će publika uživati u koncertu“, rekla je Ćiano.

„Mene ovaj ambijent posebno inspiriše. Nikada ovdje nisam bila. Mnogo je ljepše nego na fotografijama i prospektima. Vjerujem da će koncerti biti božanstveni, jer je fascinantan ambijent, sviramo sa prijateljima, i vjerujemo da će publika osjetiti tu emociju“, ocijenila je Milena Simović (viola).

Prema riječima Ratimira Martinovića, saradnjom Festivala i Luštice Bay „udružuje se najbolje u turizmu i najbolje u umjetnosti“.

KotorArt je festival od nacionalnog značaja iz brojnih razloga. Ne samo što mi predstavljamo najbolje iz Crne Gore i zvijezde iz inostranstva, već što promišljamo o aktuelnom trenutku. Ove godine taj aktuelni trenutak je upućen na održivi razvoj. To nas spaja sa ovim predivnim naseljem. Luštica Bay je najsvjetliji primjer odnosa investitora prema okruženju, prema rpirodnim ljepotama na koje smo ponosni u Crnoj Gori. Izuzetno mi je drago što će Roman nastupiti na KotorArtu. Mi ponekada nismo ni svjesni kakvog muzičara imamo u svojim redovima“, rekao je Martinović.

Koncert u novom turističkom gradu Luštica Bay rezultat je nastavka saradnje kompanije Luštica Development i festivala KotorArt koja traje nekoliko godina. Luštica Development je i ove godine jedan od najvažnijih sponzora festivala.

Roman Simović, inače predsjednik programskog odbora KotorArta, umjetnik je briljantne virtuoznosti i urođene muzikalnosti, razvio je uspješnu internacionalnu karijeru. Nastupa u poznatim svjetskim salama i na najznačajnim festivalima. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine.

Na 17. Don Brankovim danima muzike nakon koncerta u Luštici Bay, održaće i koncert u Kotoru, 30.jula.