ROMAN SIMOVIĆ novi umjetnički direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike

 

 

 

Fondacija “Don Branko Sbutega” koja je izvršni producent festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, imenovala je našeg proslavljenog violinistu Romana Simovića za novog umjetničkog direktora festivala. Simović je inače član programskog savjeta Don Brankovih dana muzike i uključen je u život festivala od njegovog osnivanja. Naš poznati violinista već je krenuo sa pripremama programa za 2018. godinu ovog najznačajnijeg festivala umjetničke muzike u Crnoj Gori.

Roman Simović je koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, osnivač i član gudačkog kvarteta Rubikon, prepoznat širom svijeta kao umjetnik briljantne virtuoznosti i urođene muzikalnosti. Nastupa u poznatim svjetskim salama i na najznačajnim festivalima kao što su Verbier Festival, White Nights u Sankt-Peterburgu, Easter Festival Valery Gergiev u Moskvi, Dubrovačke ljetnje igre, KotorArt, BEMUS, NOMUS itd. Kao solista, svirao je pred Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom teatra „Marijinski“, Simfonijom Nove Škotske u Kanadi, Kamernim orkestrom „Franc List“ u Mađarskoj, kameratama Berna, Salcburga, potom Poznanjskom, Praškom filharmonijom itd. Sarađivao je s dirigentima kao što su Valerij Gergijev, Antonio Papano, Kristjan Jarvi, Jirži Belohlavek, kao i sa solistima poput Leonida Kavakosa, Šlomoa Minca, Itamara Golana, Julijana Rahlina, Мiše Majskog, Evgenija Kisina, Juje Vang i dr. Redovno održava majstorske kurseve u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izrealu, Italji. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine.

Dosadašnji umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike i jedan od osnivača festivala KotorArt, pijanista Ratimir Martinović, u svojstvu izvršnog direktora u narednom periodu će se intenzivnije posvetiti poslovima koji predstoje festivalu na planu stabilnog finansiranja i funkcionisanja u budućnosti.

KotorArt Don Brankovi dani muzike su već osmislili dodatne programe i novine u smislu koncepta i pravaca razvoja festivala.

 

  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 2 =