„Romeo i Julija“ na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci

 

 

 

Nakon pet nagrada koje je nedavno osvojila na VI Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici, predstava „Romeo i Julija“(14+), koju je po drami Viljema Šekspira režirala Emilija Mrdaković, nastavlja festivalski niz pa će u neđelju 15. oktobra 2017. godine biti izvedena u okviru takmičarske selekcije XVI Međunarodnog festivala pozorišta za đecu u Banjaluci. Predstava će biti igrana u 19 sati u Velikoj sali Dječjeg pozorišta. 

U zvaničnom programu šesnaestog izdanja festivala u Banjaluci, od 14. do 19. oktobra, biće odigrano 14 predstava, a za nagrade će se takmičiti 12. Osim produkcije Gradskog pozorišta, publika će moći da pogleda i predstave iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Poljske, Turske, Bugarske, Slovenije, Makedonije i Republike Srpske. Internacionalni žiri u sastavu: Nikolaj Naumov, reditelј iz Sankt Peterburga, Miroslav Radonjić, teatrolog iz Novog Sada i Mladen Đukić, reditelј i animator iz Banjaluke dodijeliće gran pri za najbolјu predstavu u cjelini, zatim nagrade za najbolјu režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada. Specijalnu nagradu dodjeljuje direktor Festivala.

„Romeo i Julija“ produkcija je Lutkarske scene Gradskog pozorišta i rađena je u kombinaciji lutkarskog i dramskog teatra, kao romantična tragedija mlade generacije koja odrasta u surovom svijetu. Kroz ovo vanvremensko Šekspirovo djelo težimo da mladima usadimo optimizam i vjeru da jedino čiste namjere i ljubav mogu da preobraze ovaj mračni svijet i učine ga boljim.

Ulogu Romea tumači Vule Marković, Juliju igra Jelena Simić, a pored njih u podjeli su i: Goran Slavić, Omar Bajramspahić, Davor Dragojević, Dejan Đonović, Ivana Mrvaljević/Branka Femić, Katarina Krek, Miloš Pejović i Željko Radunović.

Uz rediteljku Emiliju Mrdaković, u autorskom timu su i Svila Veličkova (scenograf, kostimograf i kreator lutaka), Jovan Obradović (kompozitor), Dubravka Drakić (lektor) i Slavka Nelević (koreograf).

 

Riječ rediteljke:

„Ljubav visi na žvaci u Veroni. To je prava istina“

Teško je danas odbraniti tvrdnju da ljubav pokreće svijet. Ljubav je krhka i nepostojana. Teško ju je pronaći, prepoznati, uhvatiti, osjetiti, zadržati, promijeniti, pustiti, opisati… A svijet je pun zavisti, pohlepe, mržnje, sivila, iskrivljenosti, primitivizma, predrasuda, smrti, duhovnog i moralnog mrtvila, ali i ljubavi i sreće – sve to u svijetu ima svoje mjesto.

Predstava je zamišljena kao lutkarsko-dramska romantična tragedija mlade generacije koja kao gomila raste u mračnom svijetu. Njihove čiste namjere i osjećanja, bez obzira na to u kom vijeku i vremenu žive, na kraju budu uništene i pogašene. Šekspirovi Romeo i Julija su glas protiv neprijateljstva, mržnje i nasilja svih vremena. Veoma je teško snaći se u žestokom svijetu i u sistemu u kojem je jedino važno da budeš uspješan, da posjeduješ, da konzumiraš, da trošiš, da mrziš i uništavaš. Na fonu slike takvog svijeta, na površinu isplivava, kao nestvarna, ljubav Romea i Julije i njihov poseban, božanstveni dar da vole.