Rožaje – Književna nagrada Zaim Azemović dodijeljena Đorđu Šćepoviću

Prema uslovima navedenim u Konkursu, nagrada Zaim Azemović dodjeljuje se svake godine za književno djelo, koje je objavljeno između dva konkursa, a koje se svojim sadržajem odlikuje revitalizacijom i očuvanjem kulture i duhovnosti ovih prostora, čime se bavio književnik čije ime nosi ova nagrada.

Centar za kulturu Rožaje imenovao je žiri za nagradu Zaim Azemović za 2019. godinu u sastavu: Agim Ljajić, profesor, član žirija; Enver Muratović, pjesnik, član žirija i doc. dr Nadija Rebronja, pjesnikinja i profesorica, predśednica žirija. Žiri je razmatrao knjige prispjele na konkurs i u najuži izbor uvrstio roman Čekajući Turke Zehnije Bulića, knjigu pjesama Nestorov pehar Asmira Kujovića i knjigu priča Gozba Đorđa Šćepovića. Većinom glasova žiri je odlučio da nagradu Zaim Azemović za 2019. godinu
dobije Đorđe Šćepović za knjigu priča Gozba.

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA:

Talentovani Đorđe Šćepović napisao je izvanrednu knjigu priča Gozba, koja se može smatrati jednim od boljih proznih ostvarenja objavljenih posljednjih godina u Crnoj Gori. Ovu prozu odlikuje snažna potreba za društvenim angažmanom. Većina priča u ovoj knjizi preispituju problematiku političke stvarnosti savremenog društva, uvijek baveći se pojedincem u univerzalnom smislu. Osim toga, ova proza nastoji i da ukaže na probleme kulturne politike, što nije dovoljno česta tema u savremenoj književnosti, čak ni u onoj za koju je angažovanost i kritika društva primarna tema. Ovakav angažman prozne knjige Gozba na tragu je humanih ideja za koje se tokom svog života i književnog rada zalagao
Zaim Azemović.

Rožaje/Novi Pazar, decembar 2019.


BIOGRAFIJA DOBITNIKA NAGRADE

Đorđe Šćepović (Titograd, 6. april 1983) je crnogorski pjesnik.

Đorđe Šćepović je rođen 6. aprila 1983. godine u Titogradu.

Zastupljen je u više zbornika i panorama poezije. Poezija mu je prevođena na engleski, mađarski i slovenački jezik. Jedan je od osnivača i urednika časopisa za književnost i kulturu Script.

Živi u Podgorici.

Djela

  • Provincije spasa (2004)
  • Molitva za Judu (2004)
  • Par riječi o strahu (2005)
  • Apostol iz bloka A (2006)
  • Triput reci metropola i nahrani ptice slovima (2009)
  • Dok crtah mapu svojih putovanja (2016)
  • Prije objave (2017)
  • Doba (2018)


BIOGRAFIJA KNJIŽEVNIKA PO KOJEM NAGRADA NOSI IME

Zaim Azemović (Bukovica, Rožaje, 16. decembar 1935 – Podgorica, 25. jula 2015), književnik.

Zaim Azemović je završio Višu pedagošku školu u Kruševcu, a filozofski fakultet je završio u Prištini.

Radio je kao prosvjetni radnik u selima rožajske opštine, a bio je i direktor Udružene osnovne škole „Mustafa Pećanin“ u Rožajama. Dio radnog vijeka proveo je Opštinskom sindikatu odakle je otišao u penziju.

Iza Azemovića stoji plodan stvaralački rad u književnosti i priznati rezultati na sakupljanju narodnih umotvorina, kao i izučavanju i prezentovanju narodnih običaja i tradicije na našim prostorima. Poznat je široj javnosti po svom humanizmu i afirmaciji zajedničkog života. Autor je tridesetak knjiga proze, poezije, narodnih umotvorina, monografija i drugih spisateljskih formi.

Pored brojnih nagrada i priznanja za književnost i rad u prosvjeti i društveno angažovanje, izdvajaju se nagrada „Oktoih“, najveća nagrada grada Rožaja „30. septembar“, te Nagrada „Pero Ćamila Sijarića“. Još kao srednjoškolac za svoja literarna ostvarenja nagrađivan je na anonimnim konkursima u Beogradu, Zagrebu, Titogradu, Pljevljima…

Zaim Azemović je zastupljen u školskim programima u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Śevernoj Makedoniji. Njegovi radovi objavljeni su u univerzitetskim udžbenicima u Crnoj Gori i Srbiji. Djela su mu prevedena na turski, bugarski, albanski, njemački i engleski jezik.

Bibliografija

  • Zlatna i gladna brda, knjiga priča (1972)
  • Nesanice, knjiga priča (1982)
  • Dug zavičaju, knjiga priča (1982)
  • Srce pod jezikom, priče
  • Tajnovid, roman (1994)
  • Mijene, pjesme (1977)
  • Sijevak, pjesme (1998)
  • Nebeska vrata (1998)
  • Paučina i gorštaci (povijest monografija) (1999)
  • Šemsi-paša Biševac, roman (2000)
  • Zavičaj na cvijetnim brdima, roman (2000)
  • Pamet je u narodu, anegdote i poslovice (2000)
  • Darovi, izabrane priče (2002)

Fotografija Zaima Azemovica preuzeta sa rtcg.me

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + eleven =