Rožaje – Uručene jednokratne stipendije uspješnim sportistima i đacima

U prepunoj sali Gradske biblioteke u Rožajama, Fondacija “Pr.dr. Ernes Erko Kalač” iz Frankfurta-Njemačka, je uručila jednokratne stipendije uspješnim sportistima i đacima iz Rožaja, starosne dobi od 7 do 12 godina. 20 stipendija je dodijelila Fondacija, a 12 iz ličnih sredstava gospodin Ernes Erko Kalač. Specijalna stipendija za ostvarene rezultate je dodijeljena Dejvidu Kajeviću za osvojeno III mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kickboxu. Ove godine u komisiji za dodjelu stipendija su bili pofesori iz škola u Rožajama: Indira Agović –Fazlić, Erol Tahirović, Dušan Garović i Nadija Hajdarević.

U ime Fondacije 32 stipendije su uručili osnivač Fondacije pr.dr. Ernes Erko Kalač, predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore g-đa Vera Kirović i dr. Amer Halilović savjetnik predsjednika države Crne Gore.
Fondaciju “Pr.dr. Ernes Erko Kalač” je 2016. godine osnovao naš iseljenik gospodin Ernes Erko Kalač koji je glavni finansijer i donator u Fondaciji iz ličnih sredstava. Ernes Erko Kalač je rođen u Rožajama. U svojoj bogatoj i uspješnoj karijeri karatiste, kickboxera i trenera je ostvario mnogo vrhunskih rezuiltata, a zahvaljujući njima imenovan je za Ambasadora Integracije kroz sport. Kalač je referent kod Svjetske Karate Federacije (WKF) Karate za hendikepirane i invalide, predstavnik kod Paraolympijskog komiteta i Karate referent za hendikepirane i invalide kod Karate saveza Njemacke (DKV)

Ernes Erko Kalač (5. DAN Karate) je počeo da se bavi sportom sa deset godina. 1988 u svom rodnom gradu Rožaje je osnovao Karate Klub „IBAR“ Rožaje, sa početkom ratnih zbivanja u Jugoslaviji napusta Rožaje i doseljva se u Njemačku, gdje i danas živi i radi kao prof. za Sport u Albert-Einstein gimnaziju u Bischofsheim. Sportsku karuijeru je nastavio radeći kao Kickbox i Karate trener u groß-Zimmern kod Killer Sport Club. Od 1999-2002 je bio Karate trener u Maintalu i Offenbachu (Budokan). Diplomirani Sportski trener i Lizencirani A-Trener Karate saveza Njemačke. Od 2002 do 2006 je bio član selektorske komisije za borbe kod Karate Saveza Srbije i Crne Gore.

Prilikom dodjela stipendija pr.dr. Ernes Erko Kalač je obraćajući se stipendistima, rekao da želi da izrazi poštovanje njihovim roditeljima koji su ostali u njegovom rodnom gradu i sa svojim nasljednicima grade njegovu budućnost. Da je on otišao za svojim snovima, a da njima preporučuje da budu dobri đaci, dobri sportisti, dobri ljudi i da im uzor i idoli budu profesori, ljekari i drugi obrazovani ljudi, jer su učenje i znanje perspektiva za budućnost.

Članovi predsjedništva Asocijacije dijaspore Crne Gore Safet Radončić i Zoran Vukčević na čelu sa predsjednicom gospođom Verom Kirović su svojom prisutnošću podržali aktivnosti naših iseljenika, koji bez obzira na sve svoje uspjehe i izgrađene živote u drugim sredinama i državama ne zaboravljaju svoj zavičaj i koji upravo svojim radom i uspjesima na najbolji način promovišu Crnu Goru.

Nakon održane svečanosti dodjele stipendija, predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore Vera Kirović i potpredsjednik Safet Radončić su bili gosti na TV Rožaje. Tom prilikom predsjednica Asocijacije dijaspore Vera Kirović je kazala: “Nakon današnje svečanosti dodjele stipendija i samog boravka u Rožajama, mogu istaći da se osjećam kao da sam u svojoj kući. Sami čin dodjele stipendija je u stvari pokazatelj prave Crne Gore onakva kakva je bila, kakva jeste i kakva će biti, dom svih nas nepodijeljenih ni po jednom osnovu, bez obzira na sve naše različitosti koje svi moramo da poštujemo i na njima gradimo skladan suživot. Svi mi svojim radom, upravo kako j to radi naš poštovani Ernes Erko Kalač trebamo promovisati Crnu Goru i svojom emocijom čuvati običaje i tradiciju njenih naroda i crtati njene granice po svim kontinentima. A pravi dokaz da je to moguće su svi članovi Asocijacije dijaspore Crne Gore”