Sande Dodevski – Nova zbirka kratkih priča “Zeleno i plavo”

 

 

Sande  Dodevski

ZELENO I PLAVO

zbirka kratkih priča, izdavač „PRESING“ – Mladenovac
(mjesto izdanja: Đenovići, 2015.god.)

 

Zbirka kratkih priča „Zeleno i plavo“, autora Sandeta Dodevskog jedna je od ponajboljih knjiga kratke proze koja se pojavila u Crnoj Gori u posljednjih tridesetak godina…

Autor ove kratke proze dubokoga značenja i do sada nije bio nepoznat široj čitalačkoj publici u Crnoj Gori u kojoj živi i stvara već više od četrdeset godina!

Zbirka Zeleno i plavoZa svoj prozni rad nagrađivan je Andrićevom nagradom za kratku priču, nagradom dnevnog lista „Pobjeda“, časopisa „Život“, te specijalnom nagradom u Frankfurtu za putopis.

Proza mu se odlikuje univerzalnošću i protkana je misaonošću koja je uzdiže u rang najbolje pripovjedne interpretativnosti koja je posve nalik filmskom kadriranju…
Njegove kratke film-priče imaju u sebi nečeg i od slikarske tehnike; pred čitaocem se izmijenju makedonski, dalmatinski, bosanski, ali i crnogorski pejsaži kao na platnu.
Najveća osobenost ove proze ipak leži u njezinom naoko nostalgičnom i na trenutke melanholičnom pogledu na svijet, ali sa filozofskim reminiscencijama koje stoje uz bok onog najboljeg što je napisano-ispričano na području bivšeg sh-govornog područja.

Dodajmo ovome još i činjenicu da je Sande Dodevski i izvrstan prevodilac sa makedonskog i bugarskog na crnogorski jezik, o čemu svjedoče i njegovi brojni prilozi na sajtu „Montenegrine“.

Sa zadovoljstvom i najtoplije preporučujemo ovu zbirku kratkih priča čitaocima.