“Šapat masline”

 

 

ODLUKA  ŽIRIJA  ZA  LITERARNE  RADOVE 

 

            Žiri jubilarnog, XXV festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“, u sastavu: Miroslav Jovanović Timotijev, pjesnik (član); Željko Milović, književnik i novinar (član) i Mila Čordašević, profesorica i upravnica Narodne biblioteke i čitaonice u Baru (predsjednica) zasijedao je 14. novembra 2011. godine i donio sljedeću

 

O D L U K U 

 

Od 356 literarnih radova prispjelih na nagradni konkurs „Šapat masline“ iz 30 osnovnih škola Crne Gore i regiona, žiri je je jednoglasno proglasio najboljim sljedeće radove:

 

I nagrada:  Dina Abazović, IX-1, OŠ „Mrkojevići“ Pečurice
II nagrada:  Luka Leković, VIII-3, OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ Bar
II nagrada:  Jovan Pavlović, VIII, OŠ „Vasa Pelagić“, Padež, Kruševac
III nagrada:  Ksenija Boljević, VIII-3, OŠ „Jugoslavija“, Bar
III nagrada:  Vladana Odža, VI-1, OŠ „Nikola Đurković“, Radanovići

 

Pored oficijelnih, žiri je, zbog velikog broja prispjelih kvalitetnih poetskih i proznih radova, odlučio da dodijeli i  tri specijalne nagrade, koje su dobili:

 

  • Milica Jelovac, IX-6, OŠ „Pavle Rovinski“, Podgorica
  • Edmond Šaćiri, VIII-c, OŠ „Meksiko“, Bar
  • Nemanja Bumbić, OŠ „Kekec“,  Sutomore 

 

Tradicionalno se, odlukom žirija, pohvaljuju škole koje su na konkurs poslale najveći broj literarnih radova. Ove godine pohvale idu u ruke:  OŠ „25. maj“ Rožaje, OŠ „Pavle Rovinski“ Podgorica, OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ Dobrota, a iz grada domaćina su i ovog puta najvrjedniji bili: učenici OŠ „Meksiko“, OŠ „Blažo J. Orlandić“ i OŠ „Jugoslavija“.

 

Obrazloženje žirija:   

 

Nakon obavljenog posla, žiri je konstatovao da su u brojnim kvalitetnim, naročito poetskim radovima, djeca pokazala izuzetan talenat za umjetničko izražavanje i zavidnu kreativnost, te filozofska razmišljanja koja često prevalizilaze njihov uzrast, dok su im  poruke plemenite i  ilustrovane lijepim crtežima.

Zahvaljujemo svim sredstvima javnog informisanja, posebno listovima za djecu, što su objavili nagradni konkurs i time prepoznali značaj manifestacije „Susreti pod Starom maslinom“.

U cilju još veće afirmacije dječjeg stvaralaštva, žiri preporučuje organizatoru Festivala da sve literarne radove nagrađene od osnivanja Festivala do danas publikuje u zborniku naslovljenom „Šapat masline“ i da ovogodišnjim laureatima konkursa obezbijedi višednevni boravak u nekom od crnogorskih dječjih odmarališta.

 

Žiri:
Mila Čordašević, predsjednica
Miroslav Jovanović Timotijev, član
Željko Milović, član