Sarajevo – Promocija knjige u izdanju časopisa Komun@ autora Šemsudina Gegića


PRVA PROMOCIJA KNJIGE U IZDANJU ČASOPISA KOMUN@ AUTORA  ŠEMSUDINA GEGIĆA “NE DAJU MI OČI DA ŠUTIM” 07.MARTA 2020. U SARAJEVU

U  izdanju časopisa KOMUN@ iz Podgorice krajem prošle godine štampana je  knjiga “Ne daju mi oči da šutim” autora Šemsudina Gegića, poznatog spisatelja, dramaturga, pozorišnog, televizijskog i filmskiog reditelja, jednog od rijetkih autora sa prostora EX Jugoslavije koji je tokom svoje tridesetogodišnje karijere dobio najviša međunarodna priznanja u svim medijima i žanrovima u kojima se okušao.

Prva promocija ove knjige koja će biti održana u okviru programa internacionalnog festival “Sarajevska zima 2020“ zakazana je za subotu 07.mart.2020. u 18h u Centru kulture i mladih u Sarajevu. Dan kasnije, 8. marta u 13h promocija će se održati u Goraždu u tamošnjem Centru za kulturu, a za 12.mart 2020.u 19 časova zakazana je promocija u Podgorici koja će biti održana u Dodestu u organizaciji časopisa Komun@ i KIC-a “Budo Tomović”.

Promoteri na promociji su publicisti iz Crne Gore: dr Draško Došljak, mr Željko Rutović, Dragan Mitov Đurović i mr Amer Ramusović, a moderator je Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BIH.

Gosti promocije su: Ibrahim Spahić, direktor festivala “Sarajevska zima” i Armin Omerović, direktor Centra za kulturu Sarajevo a u umjetničkom program učestvuje “Sevdah duo”

Inače, ova knjiga sastavljena je od dvadeset šest priča sa šireg lokaliteta tromeđe, između nekadašnjih republika bivše SFRJ, a sada suverenih država Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije gdje se u dramaturški precizno organiziranoj ispovijesti Šems Drinac javlja u različitim ulogama: kao učesnik događaja (glavni junak), kao svjedok događaja(sporedni lik), ili, pak, kao skriveni sveznajući pripovjedač.

Recezenti knjige su mr Željko Rutović iz Crne Gore  i Fadila Nura Haver iz Bosne i Hercegovine, urednik mr Amer Ramusović, redaktor  Hadžem Hajdarević, a autor korica  je Amela Hadžimejlić.

U recenziji knjige mr Željko Rutović je između ostalog zapisao:
“U bogatstvu tromeđe, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, opisanih krajeva, događaja, ljudi i susreta, Gegić re-prezentira i markantno postavlja na scenu vrijednosna obilježja, društvene tipologije, mentalitetske matrice, koje u neponovljivoj individualnosti dinamiziraju čovjekovu originalnost kao utočište-pribježište vjekovnoj samo-održivosti, razapetoj između puta i bespuća, između nade i ponora, između života i smrti, požude i tragike, uzleta i pada, pravde i nepravde, mržnje i ljubavi, između zemlje i neba, prostora u kojima se ne da konfekcijski ukrotiti i ustrojiti, njegov čovjek, njegova duša i njegov život.

Sa Gegićevom knjigom riječ, podjednako i ljudska i književna, dobija na snazi, značaju i sveopštoj vrijednosti. Ta riječ, ovoga puta iz bogate zanatske radionice Šemsudina Gegića, pridružila se svim onim prethodnicama, koje su znalački, tvorački odgovorno i umjetnički dostojno otimale i prikazivale život od života i život u životu.”


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × two =