Sarajevska grupa „Divanhana“ premijerno u KIC-u

 

KIC - logo

Da je vjecna Crna Gora

 

Mlada sarajevska grupa “Divanhana” premijerno će prirediti koncert u četvrtak, 12.maja, na Velikoj sceni Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

“Divanhana” izvodi popularne sevdalinke zemalja Balkana u modernim aranžmanima.

Bend je početkom 2009. godine, osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu. Debitantski CD “Dert” snimili su februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa interpretatorom tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Od septembra 2011. godine pripremaju nove materijale sa mladom sarajevskom pjevačicom Leilom Ćatić. Već sa prvim singlom “Evo srcu mome radosti”, koji je realizovan u saradnji sa Sanelom Redžićem, priznatim klasičnim gitaristom koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta, skreću pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini i širom regiona.

Nedugo nakon toga “Divanhana” razvija svoju koncertnu aktivnost, učestvujući na značajnim festivalima kao što su “12 Points” u Portu, te WOMEX-u (World Music Expo) u Solunu. Pored ovih koncerata “Divanhana” se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama.

Među novim pjesmama koje su snimili svakako veliki uspjeh ostvaruju singlovi “Crven fesić”, “Ko se ono brijegom šeće” i “Emina”, a bend učestvuje i na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Već početkom 2013. godine kreću na veliku evropsku turneju bilježeći izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj. Krajem te 2013. objavljuju album “Bilješke iz Šestice”. Iznjedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko 70 uspješnih koncerata u 13 različitih zemalja. Nakon izlaska drugog albuma “Divanhana” intenzivira svoju koncertu aktivnost kako u rodnoj Bosni i Hercegovini, tako i širom Balkana (Hrvatska, Slovenija, Turska, Srbija) i Evrope (Švicarska, Austrija, Francuska, Norveška, Njemačka, Češka, Italija, Belgija, Holandija). U maju 2014. godine objavljuju singl “Zvijezda tjera mjeseca” koji snimaju kao službenu numeru Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine povodom njenog učešća na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Pjesma nedugo nakon objavljivanja postaje regionalni hit.

Od maja mjeseca “Divanhana” zaustavlja turneju te se intenzivno posvećuje realizaciji novog, trećeg studijskog albuma. Sav kreativni rad kojem su se prepustili tokom cijele 2015. godine objedinjen je simboličnim imenom “Zukva”.

Članovi benda su: Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

Više podataka o grupi na sajtu: http://www.divanhana.ba/

Ulaznice su u prodaji od 26.aprila i mogu se kupiti svakog radnog dana na biletarnici KIC-a (9 – 20h) po cijeni od pet eura, a za rezervaciju možete pozvati broj 020 664 237. Rezervacija važi tri dana.

 

Divanhana