Savez pisaca Bjelorusije – Medalje Dušanu Đurišiću i Slobodanu Vukanoviću

 

Sveti Stefan

 

 

Predstavnik Saveza pisaca  Bjelorusije, direktor i glavni urednik novinsko- izdavačke djelatnosti “Zvjazda” iz Minska, Aljes Karljukjevič uručio je, na Svetom Stefanu, medalje crnogorskim piscima Dušanu Đurišiću i Slobodanu Vukanoviću. Ova dva književnika odigrala su značajnu ulogu u saradnji i reprezentovanju autora naših zemalja. Dušan Đurišić kao prevodilac predstavio je bjeloruske pisce u časopisu “Novi susreti” i uključio se u projekat objavljivanja bjeloruske antologije Ivana A. Dusan Djurisic 1Čarote u izdanju Udruženja književnih prevodilaca Crne Gore. U pripremi je knjiga bjeloruskih pisaca za đecu, Đurišić se pojavljuje kao prevodilac i izdavač. Našeg najboljeg pisca za đecu ne treba previše predstavljati, znamo ga iz školskih udžbenika, autor je preko 70 knjiga, a prevođen na 40 stranih jezika.

Slobodan Vukanovic 2Nešto mlađi, Slobodan Vukanović, najviše je objavljivani crnogorski pisac u Bjelorusiji. Prevođen je i zastupljen u najznačajnijim bjeloruskim književnim listovima i časopisima, a njegov izbor iz poezije objavila je izdavačka kuća “Zvjazda”, u  prijevodu prof. dr Ivana Aleksejeviča Čarote. Vukanović je prvi uspostavio saradnju između Bjelorusije i Crne Gore. Bjelorusija ima značajnu kulturu među slovenskim i evropskim državama.  Nacionalna biblioteka u Minsku sa 5 miliona knjiga, impresivnim zdanjem koje liči na svemirski brod i parkom od pola  kilometra  travnjaka i ukrasnog drveća arhitektonski je simbol grada.

Prilika je da se saradnja nastavi i da se uključi Ministarstvo kulture Crne Gore, da, konačno, i neki bjeloruski pisac gostuje u Crnoj Gori, kao što  crnogorski pisci godinama gostuju u Bjelorusiji.