Seanema Film Festival – edukativni program


U okviru petog Seanema Film Festivala, koji je održan od 18. do 22. septembra u Ulcinju, organizovane su filmske radionice za srednjoškolce i srednjoškolke – produkcija i kritika uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), a u saradnji s Udruženjem Valjevska kulturna mreža (VAKUM) i Cinemapolis iz Crne Gore.

Desetoro polaznika – srednjoškolaca i srednjoškolki,  završilo je radionice za pisanje filmske kritike. Mentor je bio filmski kritičar Vuk Perović – umjetnički direktor UnderhillFesta i urednik filmskog i serijskog programa na TVCG. Učesnici radionice gledali su dugometražne i kratkometražne filmove takmičarskih selekcija i kroz mentorstvo svakodnevno radili kreativnu analizu sadržaja filmova. Cilј radionice je bio da interaktivnom metodom gledanja filmova polaznici razviju sposobnost artikulacije mišlјenja i literarnog oblikovanja analize filma u formi kritike i eseja. Pisanjem kritika i analizom filmova polaznici su aktivno razvijali umjetničke sklonosti, komunikacijske vještine, a i kritički odnos prema filmovima. Koristeći znanje koje su stekli na radionici, samostalno su napisali kritiku filma po izboru koji su gledali na festivalu, a na ceremoniji zatvaranja Seanema Film festivala  dodijeljene su im i diplome.

U cilju upoznavanja sa svim aspektima proizvodnje igranog filma desetoro srednjoškolaca i srednjoškolki iz Crne Gore i desetoro iz Srbije pohađali su tokom Seanema film festivala  Radionicu za filmsku produkciju. Kroz mentorstvo producentkinje Biljane Vušović, reditelja Pavla Simonovića i reditelja Sabira Kanaćija, interaktivna predavanja i diskusije o filmskoj umjetnosti i produkciji – načelima pisanja scenarija, vizuelizacije priče, razvoja narativne strukture, snimanja i postprodukcije – polaznici i polaznice su osmisliti i realizovati sopstveni kratkometražni igrani film koji je prikazan na zatvaranju festivala. Nastavak radionice filmske produkcije – drugi dio održaće se u Valjevu (projekat SEAVA Youth), u okviru šeste edicije festivala Valjevski Filmski Susreti od 12 – 15. decembra 2019.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 − 5 =