Śećanje na rodoljubePovodom 105 godisnjice Medovske tragedije, danas u Manastiru Svetog Vladimira u Shijon kraj Elbasana, održana je liturgija od strane oca Irineja. Prisutan je bio i predśednik Zajednice Crnogoraca Albanije, gosp. Marinko Ćulafić, prva sekretarka Udruženja, gosp. Ružica Rašović, kao i drugi predstavnici tog Udruženja.

Tragedija broda Brindizija, 6 januara 1916 godine, u kom su izgubili život oko 400 ljudi, u blizini Luke Medova, većina Crnogorci, koji su dolazili sa americkog kontinenta na poziv Kralja Nikole, je jedna od najvećih tragedija u istoriji Crnogorskog naroda, ili kako se zove “Crnogorski Titanik”. Predśednik ZCGA, gosp Ćulafic, je naglasio još jednom značaj ovog datuma, kao i manifestacije koje su bile planirane povodom ovog jubileja u Medovsku Luku, Tirani i Elbasanu. Ali zbog covid 19, sve aktivnosti su otkazane.

Zrtvovanje crnogorskih iseljenika iz Amerike i Kanade, koji su ostavili svoje porodice i odazvali se Domovini, je dokaz poštovanja i ohrabrenja za sve ljude koji vole bez uslova, svoju Domovinu Crnu Goru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + eight =