Sedmi dan Bijenala crnogorskog teatra

„KRVAVE SVDABE“ U KRALJEVSKOM POZORIŠTU ZETSKI DOM

Predstava “Krvave svadbe” F. G. Lorke u režiji Vuka Torbice izvedena je sinoć na Bijenalu crnogorskog teatra u Kraljevskom pozorištu Zetski dom. Predstava je koprodukcija Grada teatra Budva i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar. Nakon predstave organizovan je okrugli sto kritike i medija koji je vodila Stela Mišković.

Direktorica Grada teatra Milena Lubarda Marojević je rekla da je ponosna na ovu predstavu: “Ansambl koji čini šest glumaca iz Crne Gore i šest glumaca iz Srbije, funkcioniše kao jedna velika porodica. Ova predstava je vrlo osobena i ne može se svrstati ni u jednu pozorišnu tendenciju. Smatram da je ovo jedna od naših najboljih produkcija za ovih 30 godina.” – istakla je Lubarda Marojević.

Milica Grujičić je kazala da joj nije bilo teško da igra Vjerenicu: “Meni je to bilo prirodno, jer tu vrstu otvorenosti tražim u pozorištu ali i u životu i samo sam dozvolila svom biću da prođe kroz ovu divnu priču. Svakim novim igranjem se otvara nešto novo i sve je jednostavnije.” – rekla je Grujičić.

Varja Đukić je kazala da je poezija neiscrpni izvor pozorišnih dostignuća. “Pozija se najviše temelji na ritmu i to je upravo ono čemu smo najviše težili u procesu – da stvorimo ritam kakav poezija na sceni iziskuje.” – zaključila je Đukić.

Pavle Popović igra Leonarda Feliksa, jedini lik koji je zapravo imenovan u Lorkinoj drami. On je kazao da je svoju ulogu počeo da gradi upravo od značenja njegovog imena.

Vukašin Ranđelović je govorio o procesu. “Reditelj nam je na prvoj probi rekao da je njemu potrebno da to što stvaramo bude kao pjesma, da stalno treba da se osjeća neka atmosfera. Odatle smo krenuli. Ja sam se trudio da u ulozi Vjerenika pokažem put tog lika od sreće i ushićenosti predstojećom žendibom do životinjskog bijesa uzorkovanog ljubavlju.” – rekao je Ranđelović.

Specifična scenografija koju čine i glumci prati svaki sloj značenja predstave. Asistentkinja scenografa Andreja Rondović je rekla da je osmišljavanje scenografije počelo od vizualizacije poezije: “Krenuli smo iz ambijenta, otud scenografija koje je puna simbola, koja nije realistična, što je i inače scenski jezik Igorea Vuka Torbice. “ – kazala je Rondović.

Izvođenje predstave “Hamlet” V. Šekspira u režiji Ane Vukotić u okviru programa Selekcija, planirano za srijedu 30. oktobar, je otkazano zbog povrede glumca. Kupljene ulaznice se mogu refundirati ili zamijeniti za ulaznice za neku od predstava u novembru na biletarnici pozorišta, svakog radnog dana od 9h do 20h.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 8 =