Šesti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecuŠesti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježili su brojni programi.

Na Ljetnjoj pozornici je u okviru glavnog pozorišnog programa izvedena predstava “2062” koja je produkcija, ideja i koncept, kao i glumačka igra Karle Kracht i Andrésa Beladieza iz Španije. “2062” je šou nastao miksom scenskih, multimedijalnih, stripovskih, ilustrativnih i animacionih tehnika, koje uz teatar sjenke i objekta, kreiraju scenski i kinematografski šou uživo. S ovim sastojcima, prethodne je večeri u Kotoru stvoren distopijski svijet koji govori o granicama, zidovima, novim migracijama, posljednjim geopolitičkim i ekonomskim promjenama. Ova predstava je na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu realizovana uz podršku AC/E, (Acción Cultural Española), program internacionalizacije španske kulture (PICE).

Takođe, kroz nekoliko programa, juče je zaživjela i scena na Trgu od oružja, najprije izvođenjem Narodnog folklorno-etnografskog kolektiva Vrbičenjka iz Ukrajine, u okviru programa Dječijeg scenskog stvaralaštva, dok je nakon toga JPU Radost iz Kotora na istom mjestu izveo “Vrtićki ples”.

U Muzeju grada Perasta program Festivala gudača nastavljen je koncertom “Perastina”, polaznika muzičke radionice.

U okviru dnevnog programa, u prostorijama Kulturnog centra “Nikola Đurković” organizovana je i radionica za roditelje u saradnji sa Centrom za uzajamno vaspitanje VidiMe, pod nazivom “Digitalna generacija: ideje, izazovi, inspiracija”. Program je organizovan uz prisustvo velikog broja roditelja, u okviru edukativno-teorijskog segmenta festivala.

Danas će na Ljetnjoj pozornici u 21:30h biti izvedena hrvatska predstava “Nikomu pravo” u produkciji Kazališta lutaka iz Zadra, u režiji Ane Prolić. U predstavi igraju: Juraj Aras, Sanja Zalović, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Anđela Ćurković Petković, Tamara Šoletić, Radojka Kozulić i Robert Košta. Nastala prema motivima narodne priče “Svijetu se ne može ugoditi”, “Nikomu pravo” govori o želji da se udovolji okolini, pa i cijelome svijetu, kako bi se zadobila tuđa naklonost, potvrda o ispravnosti, zatim stvorio osjećaj prihvaćenosti, pri čemu dolazi do potiskivanja i odbacivanja vlastitih želja i stavova, a na kraju i same posebnosti.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković”, u revijalnom dijelu festivala, biće izvedena i predstava “LAGARIJE – Predavanje o surogatu”, koja je produkcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Kulturnog centra “Nikola Đurković” Dramskog studija “Prazan prostor”. Vizuelni identitet i režiju predstave potpisuje Mirko Radonjić. “Lagarije – predavanje o surogatu” je predavanje-performans namijenjen djeci i mladima, a rađen prema motivima animiranog filma Surogat Dušana Vukotića. Film iz 1961. godine je satirični komentar na tadašnji društveni trenutak, no danas, kad je ono što je neposredni doživljaj skoro sasvim iščililo iz naših života i surogat postaje norma po kojoj dišemo, djeluje poražavajuće aktuelno. Uronjeni u društvene mreže kao u rastvor formaldehida, nikada nismo bili usamljeniji. U predstavi igraju Mirko Radonjić, Marija Backović, Nina Perović.

Trg od oružja će danas na svojoj festivalskoj sceni u 20h predstaviti Baletski studio Adagio iz Beograda sa programom “Peća i vuk”, dok će samo sat kasnije nastupiti Studio za balet I ples iz Kotora, sa programom “Šuma pjeva, šuma blista”.

Pjaca od kina, kao ove godine posebno popularan festivalski kutak, u 20:30h biće mjesto za još jedan zanimljiv scenski izraz. U okviru programa Dječijeg scenskog stvaralaštva, publika će imati priliku da vidi “Helen Doron: Isječak iz A Tale of Two Tales”.

Kad je u pitanju edukativno-teorijski program, već od 10h će u Galeriji solidarnosti Kotor biti organizovan okrugli sto na temu “Muzika i pozorište”, a nadovezujući se na temu muzike, Festival gudača i za večeras najavljuje koncert polaznika radionica, pod nazivom “Punim jedrima”, koji je zakazan za 21h u Muzeju grada Perasta.

Još drugih programa pripremljeno je za sedmi dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.