Šestog dana Bijenala crnogorskog teatra izvedena predstava „Čuvari tvog poštenja“

 

 

 

18. 10 2017.

Sinoć je na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta izvedena predstava „Čuvari tvog poštenja“ autorski projekat Borisa Liješevića u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

U predstavi igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

 

Nakon predstave, glumačka ekipa je uz medijatorku Mariju Čolpu na okruglom stolu kritike i medija razgovarala sa publikom o procesu rada na predstavi.

Dubravka Drakić je istakla za nju bio karakterističan proces stvaranja predstave kroz improvizaciju: “Na dan premijere imali smo gotovu predstavu i dogovorili se da se u taj mozaik ne ubacuju novi kamenčići, iz nekoliko razloga. Prije svega tema je vrlo specifična i ulažemo veliku koncentraciju u svako igranje da ne bi pretjerali, da ne bi nekog povrijedili, prije svega da ne bi povrijedili naš tromjesečni rad. Prije svakog igranja odradimo probu, da bi bili sigurni da se svi kamenčići uklapaju u mozaik, da bi predstava uvijek djelovala neposredno, sveže, igrano kao da je na nivou improvizacije a zapravo nema nikakve improvizacije, sve je vrlo izvagano i izvedeno sa ogromnom koncentracijom, kako bi ispričali priču koja se prije svega tiče nas a onda se nekako kroz to što se tiče nas i mi trudimo da napravimo taj vez i da se povežemo i sa publikom.”

Branka Femić je govorila o tome koliko joj je značila pomoć kolega  “U prvom činu improvizacija ja sam se apsolutno prepuštala, a onda smo već kreirajući lik roditelja počeli više da promišljamo u tom pravcu i tu je svima nama bila dragocjena pomoć kako Borisova tako i Stelina, ali najviše pomoć koju smo pružali jedni drugima dok smo iz tog buketa ideja i improvizacija birali najbolje, bez ikakave sujete. Drago mi je što smo napravili predstavu koju publika voli, kojoj se raduje i koju više puta gleda. Zaista prija kada vam publika kaže da ih je predstava pomjerila i da je njihov doživljaj bio potpun.”

Željko Radunović govorio je o procesu: “Boris je nama došao samo sa idejom, hajde da radimo predstavu o poštenju. Na prvim probama pričalo se o svemu i svačemu, da bismo nakon par druženja došli do teme škole, zapravo škola je bila Dubravkina ideja, koja je odmah usvojena I tako je korak po korak, nastalo sve što ste vidjeli večeras. Nisam baš bio oduševljen idejom da tako gradimo predstavu, čak mi je jedno vrijeme bilo jako teško što namam dramski tekst ispred sebe, na osnovu koga mogu da radim. Dešavalo se da nakon što oduševljeni pomislimo da smo nešto stvorili, postigli, on dođe i kaže – sad ćemo sve ispočetka. Međutim, ostao sam u predstavi, iako sam se neko vrijeme nosio mišlju da izađem iz projekta, i sada mi je izuzetno drago što je tako jer smo napravili nešto zaista posebno.”

U srijedu 18. oktobra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta na završnoj večeri Bijenala crnogorskog teatra biće dodijeljene nagrade najboljima u ovogodišnjoj selekciji. Nakon dodjele nagrada, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju će izvesti perfomans ,,Koraci”, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, prof. Ferid karajica, saradnik Julija Milačić.

Igraju: Anđela Radović, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović, Pavle Popović i Vanja Jovićević.
Ulaz je slobodan.