Siniša Radulović, dobitnik nagrade Milčik, izlaže u CGU Miodrag Dado ĐurićNarodni muzej Crne Gore će u srijedu, 12.12.2018. godine s početkom u 19h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ otvoriti samostalnu izložbu vizuelnog umjetnika Siniše Radulovića pod nazivom Above the Shadow, Dust (Nad sjenkom prašina).

Siniša Radulović prvi je dobitnik nagrade Milčik i ovom prilikom predstaviće se publici izložbom koja predstavlja sintezu umjetnikovog višemjesečnog istraživanja koje u svojoj osnovnoj koncepciji polazi od promišljanja prostora i dislokacije individue, ali ne u smislu pomjeranja u vidu migracija i transformacije svjetske mape, već kroz poimanje vremena i prostora kao fenomena određenih raspodjelom snaga i moći. U tom smislu, i pitanje identiteta se posmatra kroz stalne tranzicije i transformacije, a ne kroz fiksirane kategorije određene linearnim čitanjem istorije.
Izložbom su obuhvaćeni radovi za čiju izvedbu umjetnik koristi materijale, videa, fotografije, tekstove i sl., iz javnog domena, slobodne za upotrebu i lišene autorskih prava, na kojima interveniše (montira, spaja, remiksuje) odmičući se od ustaljenih shvatanja ideje originalnosti kao nametnute konvencije, stvarajući tako nove kontekste i vrijednosti.

Nagrada Milčik ustanovljena je na inicijativu Instituta savremene umjetnosti kao vid podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima iz Crne Gore, s idejom afirmacije i promocije njihovog stvaralaštva i omogućavanja bolje vidljivosti kako u zemlji tako i u međunarodnim okvirima. Nagrada je podrazumijevala rezidencijalni boravak dobitnika u Njujorku u trajanju od dva mjeseca, i samostalnu izložbu, čiju je organizaciju ove godine preuzeo Narodni muzej Crne Gore. Rezidencijalni boravak umjetnika u Njujorku podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Izložbu organizuju Narodni muzej Crne Gore i Institut savremene umjetnosti kao dio nagrade Milčik koja je dodijeljena Siniši Raduloviću za 2017. godinu.

Izložba će biti otvorena do 28. decembra, 2018.