Siniša Radulović prvi dobitnik nagrade Milčik

 

 

 

Žiri ovogodišnjeg izdanja Nagrade Milčik u sastavu: Nomaduma Rosa Masilela, Miran Mohar, Vjera Borozan i Svetlana Racanović je u subotu 9.12.2017. godine, na otvaranju izložbe finalista, proglasio za dobitnika Nagrade Milčik 2017 umjetnika Sinišu Radulovića.

Kao obrazloženje žiri je dao sledeću izjavu:

“Bili smo počastvovani i uzbuđeni da radimo kao žiri prve Nagrade Milčik. Prije svega, željeli bi da uputimo iskrene čestitke i naše divljenje Institutu za savremenu umjetnost za osnivanje nagrade, organizovanju nagradnog procesa i na radu u podržavanju mladih savremenih umjetnica i umjetnika u Crnoj Gori.

Ustanovili smo set kriterijuma koje smatramo krucijelnim za odabir dobitnice/ka Nagrade Milčik, uključujući snagu prethodnih radova, kompleksnost novih radova – produciranih za izložbu, kvalitete koje prepoznajemo da mogu imati potencijal za razvoj,  koji se može postići kroz rezidencijalni boravak u Njujorku i dodatno obrazovanje koje takva rezidencija omogućava.

Naša odluka je bila izuzetno teška – uključujući intezivan period diskusije, tokom koje smo umalo pojeli nagradnu čokoladu! Svo četvoro finalista su uzbudljivi crnogorski umjetnički talenti. Radovi na finalnoj izložbi su izuzetno ubjedljivi, a pojedinačne umjetničke prakse izuzetne. Naglašavamo da želimo da ohrabrimo i podržimo sve finaliste u njihovom budućem djelovanju.

Nakon svih ovih razmatranja, nadamo se da će Nagrada Milčik i rezedencijalni boravak u Residency Unlimited u Njujorku dobro poslužiti Siniši Raduloviću u daljem razvoju njegove umjetničke prakse.”

Umjetnik Siniša Radulović će u njujorškoj Residency Unlimited boraviti u aprilu i maju 2018. godine. Nagrada će se u Crnoj Gori održavati bijenalno i za jednu umjetnicu ili umjetnika obezbjeđuje potpuno pokriven dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Nju Jorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Izložbu finalista Nagrade Milčik 2017 možete pogledati do 31.12.2017. godine u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

+Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića.