“Sirene za uzbunu” Nikole Nikolića u završnici književnog programa 33. „Ljetopisa“


Bar, 24. septembar 2020.

– Književni program ovogodišnjeg izdanja „Barskog ljetopisa“, u selekciji Miluna Lutovca, biće zaokružen u četvrtak, 24. septembra promocijom poslednjeg romana mladog podgoričkog pisca Nikole Nikolića „Sirene za uzbunu“. Predviđeno je da se promocija, od 21h, održi ispred Dvorca kralja Nikole, s tim što će biti izmještena u veliku salu Doma kulture u slučaju padavina. Moderatorka večeri biće Dragana Erjavšek, novinarka.

Roman „Sirene za uzbunu“ opisuje period od prije dvije decenije, posljednju, burnu godinu prošloga vijeka, koju su obilježili bombardovanje, vanredno stanje i mnogi drugi lični i kolektivni potresi. Roman je napisan u prvom licu, u vidu naratorove rekonstrkcije perioda adolescencije, stasavanja u okrilju različitih, često sukobljenih istina – vršnjačke, nastavničke, roditeljske, medijske – sve pod pritiskom sirena koje danonoćno oglašavaju opasnost.

Prema riječima književnika Vladimira Tabaševića, Nikola ispisuje jedan od prvh romana generacije koja je carstvo života i carstvo smrti saznavala u isti mah. „Roman generacije koja je, krijući se od NATO bombi, po raznim skloništima i udžericama, osluškivala šta im to pubertetom zahvaćeni telo i duša imaju reći. Kad vršnjačka solidarnost osiromaši, a odrasli preurane s infantilnim prognozama mogućih epiloga rata – na sve strane čujemo sirene o koje se ne smemo oglušiti“, istakao je on.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + 7 =