Skadar – Dodijeljeno priznanje književniku Pavlu Goranoviću

 

 

Na svečanosti u gradskoj biblioteci „Marin Barleti“ u Skadru, Udruženje književnika Skadra uručilo je Povelju crnogorskom književniku Pavlu Goranoviću. Priznanje je dodijeljeno za „promociju izuzetnih literarnih vrijednosti za knjigu Stinët e humbura, kao i primjer za druge pisce, saradnju i dati doprinos u približavanju između albanskog i crnogorskog naroda“.

 

 

Predsjednik  Udruženja književnika, pisac Skender Temali je ovom prilikom istakao da Goranovićeva poezija koja se odlikuje izvanrednim stilskim figurama ima veliki broj poklonika kod albanskih čitalaca koji su iskazali interesovanje za njenu promociju.

„Moramo znati da sa današnjim danom, počinje nova stranica za književnosti naših naroda, jer se ovako  stvaraju mostovi, a mislim da će sa jednim ovakvim piscem, kakav je Pavle Goranović, most spajanja naših kultura biti čvrst i dugotrajan, kao što je to uostalom i njegova poezija.“ – istakao je Temali uručujući priznanje Goranoviću i dodajući: „Ja nikada nijesam bio u njegovom rodnom gradu Nikšiću, ali duhovno me tamo odvela njegova knjiga, i čitajući nju, upoznao sam heroje tog grada, ulice a što je najbitnije duh i mentalitet njihov.“

 

 

               Podsjetimo da je Goranovićeva knjiga Stinët e humbura (Izgubljena godišnja doba) u prevodu Dimitrova Popovića, objavljena u Tirani u uglednoj izdavačkoj kući „Onufri“. Na svečanosti dodjele priznanja, izabranu Goranovićevu poeziju čitala je poznata glumica skadarskog Teatra „Migjeni“, Merita Smaja.

               Udruženje književnika Skadra je Goranoviću iskazalo posebnu zahvalnost i želju za kvalitetnijom razmjenom među autorima iz dvije države, pri čemu je ovaj čin simbolički veoma važan.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − seven =