Skoplje – Promocija knjige “Crnogorska književnost u makedonskome ogledalu”

 

 

 

U okviru manifestacije “Makedonija o Njegošu” dana 15.11.2013 godine u svečanoj sali Filološkog fakulteta “Blaže Koneski” u Skoplju održana je promocija knjige “Crnogorska književnost u makedonskome ogledalu” autora Nauma Radičeskog, redovnog profesora Filološkog fakulteta u Skoplju na katedri za makedonsku književnost i južnoslovesku književnost u izdanju Instituta za crnogorski jezik i književnost.

 

Skoplje - Promocija knjige Crnogorska knjizevnost u makedonskome ogledalu

 

Promotori ove knjige bili su Violeta Piruze-Tasevska sa katedre za makedosku i južnoslovensku književnost i Aleksandar Radoman u svojstvu urednika i izdavača ove knjige. Pored promotora svoje obraćanje imala je i Marina Markoska-Đurović koja je tekstove Radičeskog prevela sa makedoskog na crnogorski jezik. Na samom kraju skupa prisutnima se obratio autor čije studije i oglede o crnogorskim književnicima i makedonsko crnogorke književne relacije je istraživao više od tri decenije i time ostavio značajni trag u oblasti analize i studija o crnogorskoj književnosti.

ZCGM upućije javnu zahvalnost Institutu za crnogorski jezik i književnost kao i svojoj članici, na koju smo posebno ponosni zbog izuzetnog angažovanja oko prevođenja ove knjige i niza drugih.

 

Skoplje - Promocija knjige Crnogorska knjizevnost u makedonskome ogledalu - 2