Slobodan Vukanović – Izbor poezije u Varšavi i Minsku

 

U Varšavi i Minsku

                        IZBOR  POEZIJE  SLOBODANA VUKANOVIĆA

 

Ovih dana u Varšavi i Minsku objavljen je izbor poezije poznatog crnogorskog  pjesnika Slobodana Vukanovića. Na poljskom jeziku, u prijevodu Agnješke Suska, pod nazivom „Svjetleća voćka“ knjigu je objavila izdavačka kuća „Agawa“ iz Varšave. Tiražni list iz Minska „Zvjazda“ objavio je izbor našeg pjesnika  sa naslovom „Ja nijesam ja“, u prijevodu Ivana Aleksejeviča Čarote, profesora jugoslavistike na Državnom univerzitetu i Aljoše Čarota, zamjenik glavnog urednika časopisa „Njomen“. Vukanović je inače  najprevođeniji crnogorski pisac u Bjelorusiji i Poljskoj.

Objavio je deset knjiga poezije, roman „Ključ Klatno“, knjigu libreta za balet i osam knjiga za đecu. Njegovi tekstovi su u čitanci za prvi, drugi i četvrti razred osnovne škole. Pozorišne drame su mu izvođene u Narodnom pozorištu u Tuzli, Pozorištu za đecu i mlade u Prištini, a radio drame u Skoplju, Novom Sadu i Prištini. Prevođen je na engleski, ruski, francuski, arapski, italijanski, poljski, kazahstanski, bjeloruski, mađarski, slovenački, makedonski, albanski, bugarski i turski jezik.

Slobodan Vukanović je zastupljen u preko 30 antologija, panorama i izbora u Crnoj Gori i inostranstvu. Sedamdesetih godina prošlog vijeka bio je u vrhu jugoslovesnke avangarde, i izlagao vizuelnu poeziju sa Marinom Abramović, Miroljubom Todorovićem, Zoranom Popovićem, Žarkom Rošuljom…

 U „Pobjedi“ je radio kao novinar kulturne rubrike i urednik Dječje strane.