“Slobodno vrijeme” u Viterbu, Italija

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom u nedjelju, 6. novembra sa početkom u 20h gostuje u Italiji u Viterbu sa radionicom hibridne drame (hibrid plays) “Slobodno vrijeme” tekst Gian Maria Cervo i dramaturškinje Jovane Bojović u režiji Dijega de Brea.

Projekat je realizovan uz podršku Alliance Shtiftung Fonda.

 HIBRID PLAYS

Osnovni i centralni koncept za “hibridne predstave – projekat kulturnog prevođenja” je u radnom procesu u okviru radionica koje počivaju na ideji o “kulturnom prevođenju” u pozorištu u Evropi. Projekat funkcioniše kao niz sastanaka koji će spojiti pozorišna iskustva i dramaturšku praksu Mediterana i sjeverne Evrope.  

Što bi bilo kada bi, na primjer, norveški dramski pisac bio zamoljen da prevede u kulturološkom smislu rad španskog dramskog pisca tako što bi radnju i likove prilagodio norveškim? Partneri su morali da eksperimentišu na stvaranju hibridnih predstava u kojima su bile povezane i jedna i druga kako  nacionalna tako  i kulturna perspektiva.

Partneri su radili na stvaranju tri hibridne predstave uključujući dramaturge iz Italije, Norveške i sa prostora bivše Jugoslavije. Kada rad na tim hibridnim predstavama bude gotov, partneri će tražiti da dramaturzi, glumci i reditelji eksperimentišu u nekim fazama tokom procesa izvođenja radionica.

Rediteljski posao je organizovan tako da predstave dramaturga Gian Maria Cervo, Dejan Dukovski i Jon Jasper Halle su na raspolaganju za radionice. Te tri predstave su bile prerađene od strane tri mlada dramaturga Joele Anastasi, Jovana Bojovic i Demian Vitanza. Zbog prirode projekta, originalne predstave nikada nijesu prerađene od strane mladog dramaturga na istom jeziku/iz iste države.

Dramaturzi koji učestvuju u ovom projektu, su u mogućnosti da saznaju kako izgleda kada se sukobe različite prespektive i taj “pronađeni material” (koji je, kako kaže profesor Paul Castagno sa UNC Wilmington, dramski materijal isto koliko pronađeni material u vizuelnim umijetnostima), a to je nešto što ima sve više veze sa našim iskustvom evropskih i globalnih građana u post-multikulturalnoj eri. Stoga, oni su radili na stvaranju novih formi predstava koje će se svidjeti široj javnosti.

Rad na prerađenim odnosno hibridnim predstavama je  kontrolisan od strane partnera koji su organizovali mjesečne sastanake sa mladim dramaturzima. Kada sve tri hibridne predstave budu dostupne, gotove, partneri će uraditi svaku od te tri predstave na tri različita jezika. Kao žavršna faza projekta, u Italjii, u Milanu će se vršiti javna čitanja pred publikom od strane profesionalaca.  Nakon toga uslijediće diskusija, sukob mišljenja.

Završni dio projetka kada je riječ o prikazivanju postignutih rezultata održaće se u Viterbu, đe će kustos Christian Caliandro i novinar George Monbiot diskutovati sa direktorima koji su učestvovali, kao i sa dramaturzima u cilju proširenja projekta. Takođe,  prilikom susreta u Viterbu, na sajtu će biti dostupni rezultati projekta Engleskog paketa koji sadrži šest predstava.

Glavni Partner

“Quartieri dell’Arte” (organizuje kompanija: Soc. Coop. Teatro Stabile delle Arti Medioevali”) je vodeći italijanski festival kada je riječ o novim pisanim djelima. Održava se svake godine u Viterbu i u Rimu, osmišljen je i vođen od strane italijanskih pisaca Gian Maria Cervo i Alberto Bassetti. Festival promoviše dramaturge tako što se izvode njihove predstave na mjestima koja su poznata po svojoj ljepoti (kao što su Palazzo Farnese, Caprarola, Palazzo dei Pioniri, Popes Palace i nekoliko starih crkava u oblasti Viterba, narodnim pozorištima, ali i na neobični kako prirodnim tako i industrijskim mjestima) i uključuje ih u složene procese i transdisciplinarne prakse. 

“Quartieri dell’Arte” je stvorio projekte koji imaju za cilj ne samo suprotstavljanje, već i integraciju dramskih i postdramskih elemenata kao i istraživanje i eksperimentisanje novom hibridnom dramaturgijom. Dramaturzi čije su pedstave premijerno prikazane na Festivalu su Tony Kushner, Gabriel Garcia Marquez, Martin Crimp, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, John Bock, Antonio Negri, Alessandro Baricco, Giancarlo De Cataldo, Davide Carnevali, Gian Maria Cervo, Letizia Russo, Magdalena Barile, Stefano Massini, Stefano Ricci & Gianni Forte, Fausto Paravidino. Na Festivalu su predstavljeni i radovi međunarodnih dramaturga kao što su Roland Schimmelpfennig, Jon Fosse, Marie Ndiaye, Dennis Kelly, Fritz Kater, Christophe Pellet, Esteve Soler, Nassim Soleimanpour. “Quartieri dell’Arte” je bio i domaćin mnogim eminentnim ličnostima iz svijeta italijanskog pozorišta i kulture, neki od njih su: kandidat za Oskara Giancarlo Giannini, dobitnik Oskara Vittorio Storaro, filozof Antonio Negri, reditelj Franco Zeffirelli, književnik Alessandro Baricco. Festival je bio partner Kraljevskog Narodnog Pozorišta iz  Londona, Butgtheater iz Beča, MEEC iz Pariza, Kraljevskog pozorišta iz  Manchester United i Narodni Divadlo iz Pragu u Intertext projektu koji je trajao od 2002. do 2008. godine.  Sada u svojoj 19. godini održavanja Festivala nastavlja sa razvojem novih projekata sa nekoliko svijetski poznatih partnera i pisaca. U 2011.godini italijanska novina La Repubblica je“Quartieri dell’Arte”  dodijelila naziv  “Silikonska dolina dramaturgije”.

Za više informacija možete posijetiti sajt  www.quartieridellarte.it

OSTALI PARTNERI 

Outis, Centro Nazionale per di Drammaturgia, Milano, Italija je nacionalni centar za dramsku režiju koji svake godine organizuje Festival Tramedautore u Piccolo teatru di Milano.

Centro Sperimentale di Cinematografia-Scuola Nazionale di Cinema, Rim, Italija je italijanska filmska škola. Osnovana je u 1935. godine, ujedno je i najstarija filmska akademija u Evropi i među nastavnicima su kandidat za Oskara Giancarlo Giannini, dobitnik Oskara Piero Tosi kao i legendarni snimatelj Giuseppe Rotunno.

ATCL- Associazione Teatrale fra i Comuni del Lazio, Rim, Italija je mreža pozorišnih scena.

Nutrimenti Terrestri, Messina, Italija je pozorišna kompanija u potpunosti posvećena novim dijelima, vođena od strane popularnog glumca Ninni Bruschetta.

Zetski Dom Cetinje, Crna Gora (Kraljevsko Pozorište Zetski Dom) je najstarije pozorište u Crnoj Gori.

KHIO, Oslo, Norveška je Univerzitet umijetnosti norveške prijestolnice i ima svijetsku reputaciju kao centar za eksperimentisanje u  oblasti pozorišta i umijetnosti.

 UČESNICI

Gian Maria Cervo,  italijanski dramski pisac, Hausautor of Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu 2001. godine; jedan od njegovih najnovijih predstava je “Call me God”  u saradnji sa Marius von Mayenburg,  Albert Ostermaier i Rafael Spregelburd, trenutno je na repertoaru pozorišta Residenz u Minhenu. 

Jon Jasper Halle,  jedan od najuglednijih norveških dramskih pisaca, dobitnik je nagrada Ibsen i Hedda. 

Dejan Dukovski, makedonski dramski pisac, koji je učestvovao u Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu 2001. godine sa Gian Maria Cervo, neke od njegovih predstava su kasnije snimljene kao film.

Laura Olivi, italijanski dramaturg, radi u pozorištu Residenz u Minhenu i predaje “Dramaturgie” u Theaterakademie August Everding.

Gianluca Iumiento, italijanski reditelj, glumac i dramaturg zadužen za umijetnike u KHIO. 

Carles Fernandez Giua,  špansko-italijanski reditelj, koji će se sa svojom kompanijom La Conquesta del Pol Sud (strani partner u projektu) u Schaubuehne Berlin nastupati na FIND Festivalu u aprilu 2017.godine.

Benedetto Sicca, pomoćnik Luca Ronconi, se smatra jednim od najperspektivnijih reditelja italijanskog pozorišta. 

Nicola Nocella,  uvaženi filmski i pozorišni glumac i stand-up komičar, pozorišni reditelj.

Marija Sand, norveški reditelj i glumica, član ansambla Det Norske Teatret.

Demian Vitanza, norveški dramski pisac, pisac i radio voditelj. 

Nelly Winterhalder, njemačko-norveški dramaturg i reditelj.

Joele Anastasi, italijanski dramski pisac i glumac,  član grupe Angelica Lidell.

Oliver Frljić, jedan od najperspektivnijih reditelja sa prostora bivše Jugoslavije, ima međunarodnu karijeru. 

Lidija Dedović, umijetnički direktor pozorišta Zetski Dom. 

Ana Tomović, reditelj iz Srbije.

Jovana Bojović, crnogorski dramaturg i scenarista.

eu-collective-plays

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − 6 =