Solistički koncert pijanistkinje Darje Samofalove


              Mlada pijanistkinja Darja Samofalova prirediće online solistički koncert koji će biti emitovan u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa “Mladi talenti”, na You Tube kanalu KIC-a (Budo Tomovic), u utorak, 10. novembra 2020. godine, u 19 sati.

               Na programu koncerta su djela Johana Sebastijana Baha (Hromatska fantazija i fuga u d-molu), Ludviga van Betovena (Sonata br. 32 op.111), Frederika Šopena (Nokturno op. 48, br. 1) i Kloda Debisija (Estampes).

                Darja Samofalova rođena je 1994. godine u Beogradu. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović-Njegoš“ u Baru, na odsjecima klavira (klasa mr Maja Basarab) i violine (klasa Vatroslav Simić). Sa trinaest godina je upisala Srednju muzičku školu za talente „Andre Navarra“ u Podgorici, u klasi mr Maje Basarab.

                  Prvo međunarodno priznanje stekla je na XVIII Međunarodnom takmičenju mladih pijanista “Citta di Barletta” u Italiji, 2009. godine, osvojivši Apsolutnu nagradu i specijalno priznanje “Najbolji pijanista iz zemalja Istočne Evrope”-

                  Poslije završenog trećeg razreda srednje škole, 2010. godine upisala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je studirala u klasi prof. Ninoslava Živkovića i prof. Nataše Mitrović. Tokom studija uspješno je nastupala na brojnim koncertima i takmičenjima, kao solista i u sastavu klavirskog dua, sa koleginicom Marijom Vasić. Dobitnica  je nagrade iz fonda Slobodanka Milošević-Savić, za najboljeg studenta četvrte godine, i za najbolji postignuti uspjeh iz glavnog predmeta u akademskoj  2013/14. godini, pa je tim povodom učestvovala na koncertima u Tirani i Skadru.

                  Master studije je završila sa najboljim postignutim uspjehom, 2015. godine, a naredne, 2016. i specijalističke studije u klasi prof. Nataše Mitrović. Tokom 2018. godine nastavila je studije u Moskvi na Ruskoj muzičkoj akademiji „Gnesini“ u klasi profesora Sergeja Jevgenjeviča Senkova, gdje je s izvanrednim uspjehom završila doktorske studije, u junu 2020.

               Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: Specijalne lire na Muzičkim festivalima mladih Crne Gore u Baru i Kotoru (2003. i 2009. – klavir solo); Zlatne lire na Muzičkim festivalima mladih Crne Gore u Podgorici i Herceg Novom (2004. i 2006.- violina solo); I nagrada i Specijalni priz „Najbolji pijanista iz zemalja Istočne Evrope“ na Međunarodnom takmičenju „Citta di Barletta“ (Italija, 2009); II nagrada na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu (2010. i 2013); I nagrada na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu (2015); II nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu (2016); III nagrada na Međunarodnom takmičenju “Youth academy awards” u Rimu (Italija, 2016); I nagrada na Međunarodnom takmičenju „Sirmium Music Fest“ u Sremskoj Mitrovici (2018); Laureat V Međunarodnog takmičenja u Smederevu (2018).

                Nastupala je u Podgorici (KIC „Budo Tomović“ 2010), Baru (Festival Barski ljetopis 2016, 2017, 2019), Beogradu (Zadužbina Ilija Kolarca 2013, Galerija SANU 2014, 2015, 2016; Centar lepih umetnosti Guarnerius 2016; Italijanski kulturni centar 2017 i 2018), Rimu (Sala Baldini 2017) i Moskvi.

                 Pored brojnih koncertnih nastupa u Moskvi, Darja posebno izdvaja svoje koncerte na Zimskoj i Ljetnjoj sceni Barskog ljetopisa tokom prošle godine (2019) kada je priredila svoj resital i učestvovala u programu kamerne muzike u ansamblu sa violinistima Petrom Bubanjom, Edvardom Čeriti i Vatroslavom Simićem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =