Srpska premijera filma Grudi rediteljke Marije Perović na “Valjevskim filmskim susretima”


Film GRUDI crnogorske rediteljke Marije Perović doživjeće srpsku premijeru na festivalu Valjevski filmski susreti u subotu, 14.12. u 19:30 u bioskopu 85. Film prati jednu generaciju prijatelja, nekadašnjih učenika iste gimnazije, koji se okupljaju u Nikšiću zbog proslave godišnjice mature. Glavne uloge tumače: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica i drugi.

Marija Perović, koju nazivaju prvom crnogorskom rediteljkom ovim povodom je izjavila: „Nakon Herceg Novog, Uclinja i Kotbusa, raduje me da će film GRUDI imati premijeru baš u Valjevu. Negdje vjerujem da su svi mali gradovi slični po emociji koju nose, a ovo je film o ljubavi, prijateljstvu i vjeri u ljude koju smo svi negdje izgubili. A kad govorimo o povratku pravih vrijednosti, ovo je priča i o bioskopima u malim gradovima. Ovom prilikom šaljem velike pozdrave iz Nikšića koji još uvijek nema bioskop. Nadam se da ćete se uz Grudi i smijati i ovih 93 minuta proživjeti život likova, koji su svuda oko nas.“

Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Film je snimljen po scenariju Vladislave Vojinović i Marije Perović, a nakon uspješne premijere na festivalu u Herceg Novom i nagradama na festivalima u Ulcinju i Seulu, film će imati bioskopsku premijeru u Crnoj Gori 22. januara u bioskopu Cineplexx Delta City u Podgorici, a na bioskopskom repertoaru će se naći od 23. januara širom Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 7 =