Studenti održali uspješan koncert na 12. Međunarodnom festivalu gitare Nikšić 2017

 

 

 

„Koncert Open podium je velika prilika ali i veliki ispit za mlade umjetnike“

 

Nikšić, 27. septembar 2017.

 

– Drugi koncert dvanaestog Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017 – „Open podium“, održan je sinoć u Dvorcu kralja Nikole, kada su se crnogorski studenti muzičkih akademija i konzervatorijuma iz Pariza, Trsta i sa Cetinja: Lazar Baletić, David Marton, Vasilije Toljić i Stefan Kostić, predstavili ovdašnjoj publici.

„Open podium“ je novina kada je riječ o ovogodišnjem konceptu Festivala, koja za cilj ima pružanje mogućnosti mladim, talentovanim gitaristima da krenu putem uspjeha i saradnje sa najeminentnijim gitaristima sa kojima se mogu sresti na nikšićkom Festivalu gitare.

Mislim da je to za mlade umjetnike jedan veliki podsticaj  i prilika da se pokažu na najznačajnijem festivalu kako u zemlji, tako i u regionu kad je u pitanju klasična gitara. Za njih je ovo prilika da ih ljudi vide i čuju u jednom velikom svijetu i programu, ali i veliki ispit. Čini mi se da je to jedan od produkata festivala, kojim posle svega možemo pokazati kome smo pomogli i šta smo napravili, jer cilj festivala nije samo organizacija koncerata za publiku, već i da stvaramo i kreiramo“,  kazao je sinoć jedan od osnivača i izvršni direktor Festivala, Goran Perišić.

Sinoć su ti mladi umjetnici izveli vrhunski repertoar, pokazali zavidno umijeće i potvrdili da je prava odluka organizatora da uvedu ovu novinu koja će od sada biti neizostavna praksa Festivala. Kao priliku za dalje napredovanje, sinoćnji nastup doživjeli su mladi umjetnici.

„S obzirom na to kakvu tradiciju i kulturu ovaj Festival ima, mogu kazati da mi je izuzetna čast biti deo ovakvog projekta. Nije mi prvi put da nastupam na ovakvim festivalima. Nastupao sam i u regionu, ali sam posebno zadovoljan što sam ovdje i to prvi put na nikšićkom festivalu“, istakao je student gitare, Lazar Baletić.

Da svi oni imaju sjajnu perspektivu, i to ne samo u crnogorskim okvirima, već i u kontekstu evropskog i svjetskog izvođaštva na gitari, pokazuje i činjenica da su ovi momci svoje mjesto pronašli na prestižnim regionalnim i svjetskim akademijama i konzervatorijama. Tako, na primjer, Vasilije Toljić, trenutno studira na „Moris Ravel“ konzervatorijumu u Parizu.

„Nisam planirao da pođem u Pariz i tu nastavim školovanje, ali 2015. godine u oktobru, upravo na ovom Festivalu gitare, upoznao sam gitaristu iz Francuske, Gabrijela Bjanka, koji je jedan od najvećih mladih gitarista današnjice. S njim sam imao master-čas na kome smo započeli razgovor o mogućnosti studiranja u Parizu. Tako je počelo. Oni imaju sasvim drugačiji sistem, jer imaju i dužu tradiciju od nas, ali sam na sreću u Muzičkoj školi u Nikšiću stekao odlično obrazovanje, pa mi nije bilo teško da se uključim u njihov rad“, kazao je  Vasilije Toljić.

Iza Lazara i Vasilija, kao i studenata Stefana Kostića i Davida Martona, već sada je veliki broj nastupa, nagrada, master-časova i kurseva sa eminentnim profesorima.

Međunarodni festival gitare nastavlja se koncertom gitariste Vlatka Stefanovskog i saksofoniste Vaska Atanasovskog, koji će se održati večeras u Sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 20h.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen − 10 =