Susreti javnih radio-televizijskih servisa država Jugozapadnog Balkana u Baru

 

 

Kulturni centar Bar je, na danas održanoj konferenciji za medije, saopštio odluku o održavanju i označio početak priprema za Susret najviših predstavnika javnih radio- televizijskih servisa država Jugozapadnog Balkana uz učešće nezavisnih eksperata za medije. O sadržaju i smislu Susreta govorili su Ćazim Nikezić, direktor Kulturnog centra i Pero Radović, autor koncepta Okruglog stola.

Ova manifestacija, čije je održavanje zakazano za 28. i 29. oktobar, organizuje se kao dio redovnog programa Kulturnog centra a pod pokroviteljstvom Opštine Bar.

Susreti će okupiti predstavnike Javnih RTV servisa Srbije, Vojvodine, Makedonije, Albanije, Kosova, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kao i nezavisne medijske TV eksperte iz regiona.

Uz debatu o trajnom zadatku „Kako do objektivnog sadržaja u informativno-političkim emisijama javnih RTV servisa“, pa i medija uopšte, u okviru okruglog stola će biti prikazani i televizijski „Dnevnici“ zemalja učesnica ove manifestacije. Cilj prikazivanja „Dnevnika“ je da se ostvari uvid u to u kolikoj mjeri različiti urednici i novinari i cjelokupna društveno-politička situacija u zemljama učesnicama okruglog stola utiču na objektivnost izvještavanja o istovjetnim događajima.

Osim koncepta programski najosjetljivijih emisija informativno-političkog sadržaja, na okruglom stolu će se voditi i debata o međusobnoj saradnji medija i njihovoj ulozi o podsticanju međudržavne saradnje u svim oblastima, od ekonomije do sporta.

Poseban značaj održavanja ovih Susreta ogleda se u tome što oni predstavljaju neku vrstu mosta preko praznine od dva zaredom neodržana Festivala.Taj most bi trebalo da se osloni na temelj budućeg TV festivala zbog čega će ovogodišnji Susreti u Baru biti samo jedna od nekoliko televizijskih manifestacija koje su planirane u toku godine kao dio sadržajno, statusno i programski temeljno redefinisanog Međunarodnog TV festivala Bar koji ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Pored toga, riječ „susreti“ u naslovu manifestacije nije slučajno odabrana. Podjeća na koncept slične manifestacije održane 2002. godine na kojoj su o saradnji medija govorili direktori i glavni urednici televizija država Jugoistočne Evrope kada su se po prvi put susreli i predstavnici televizija zemalja koje su prethodno ratovale.

Ti Susreti održani su pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Francuske i Njemačke u okviru Fonda za Jugoistok Evrope, što je predstavljalo potvrdu nihovog šireg značaja, čime i mi želimo da ukažemo na značaj održavanja ovogodišnjeg okruglog stola u Baru.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − 5 =