Śutra, 8. septembra, počinje FIAT 2017

 

 

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2017 počeće 8. i trajati do 17. septembra. Tokom deset festivalskih dana publika će moći da uživa u mnoštvu internacionalnih predstava iz više od 9 zemalja svijeta i regiona (Rusija, Brazil, Italija, Francuska, Latvija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora) ali i izuzetno zanimljivom i raznovrsnom pratećem programu.

 

U glavnoj, takmičarskoj selekciji festivala ove godine ima 15 predstava iz različitih zemlja svijeta i regiona:

 • Rusije – predstava: “Dani pobune (Riot Days)”, po tekstu Marije Aljohine, reditelja Jurija Muravitskog, u produkciji Pussy Riot Theatre

 • Crne Gore – predstava: “Dokle pogled seže”, reditelja Arpada Šilinga, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom

 • Crne Gore – predstava: “Malo o duši”, po pjesmama Vislave Šimborske, rediteljke Varje Đukić i u produkciji Centra za kulturu Tivat, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i JU Ratkovićeve večeri poezije Bijelo Polje

 • Hrvatska – predstava “Plaže Lampeduze”, po tekstu Line Prose, rediteljke Senke Bulić, i u produkciji Kazališta Hotel Bulić

 • Brazil – predstava “Odsutne frekvencije 19Hz”, reditelja Bernarda Galegalea i Gustava Vaza i u produkciji ExCompanhia de Teatro

 • Italija – predstava “Metamorfose”, po Ovidijemo tekstu, reditelja Fabija Toledija i u produkciji Astragali teatra

 • Austrija – predstava “Anti_Gone”, reditelja Stiva Šmita i Aristotela Čaitidisa, u produkciji Terraforming Arts Laboratorium

 • Srbija – predstava “Kralj Ibi”, reditelja Gorana Jevrića i u produkciji Festivala Dev9t.

 

U okviru takmičarske selekcije su i predstave iz Francuske, najavljivanog francuskog fokusa, predstave uličnog teatra po selekciji Florijan Gaber u saradnji sa Francuskim Institutom:

 • “Ešasje Soter” – Skakači na štulama, izvođači Krostofer Korno i Tomas Romeo

 • “Fosil” – Grupa Fluo po konceptu Benoa Kantetoa

 • “Bračne svađe”, trupe Frichti Concept po koreografiji Brendana Le Delijea.

 

Potom su tu predstave iz Slovenije u okviru slovenačkog fokusa, predstave plesnog teatra po izboru selektora Nika Goršiča:

 – “16” – koreografija i izvedba Rosana Hribar i Gregor Luštek, u produkciji Plesnog teatra Ljubljana

 • “Uštimavanje” – koncept i izvedba Mala Kline, u produkciji Mercedes Klein i Pekinpah

 • “Biser” – koncept i koreografija Adrien Hod, u produkciji Zavoda EnKnap

 • “Set and Reset/ Reset” – rediteljke Ketlin Fišer, u produkciji Zavoda EnKnap.

 

Predstave francuskog uličnog teatra nastupiće i u drugim gradovima u okviru segmenta FIAT putovanje kroz koji programe festivala donosi i drugim gradovima. Ove godine u  pitanju su Kotor i Cetinje.

Prvi dan FIAT-a, 8, septembra počeće i sa dvije FIATove koprodukcije, predstave “Tri sestre” i “Danzen” koje će se igrati u Crnogorskom narodnom pozorištu. Još jedan, jako važan i zanimljiv novi segment FIAT-a je i segment “FIAT Pojačanje” u okviru koga će biti prikazane dvije predstave i jedna izložba mladih nada teatraske scene u Crnoj Gori: u pitanju su predstave “Kapital – djeca” Petra Pejakovića i Dušana Murića u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski Dom sa Cetinja i predstava “O ćitanju i drugim imitacijama sreće” u režiji Bojane Šolaje, Anđele Novaković i Miroslava Minića, u produkciji NVU Ego Kult i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada. Iz danilovgradske gimnazije dolazi nam i izložba radova “Dnevnik ćitanja”.

U pratećem segmentu festivala odvijaće se mnogo toga. Književni program donosi dvije promocije knjiga, Ahmeda Burića i Balše Brkovića, kao i zanimljiv program koji stiže iz Latvije, u pitanju je kolektiv pjesničko-multimedijalni kolektiv Orbita koji će se predstaviti programom “Slow Show FM”.

Svake noći, na prostoru Kuslevove kuće, publika će moći da dožiti i djelo autorke Daliborke K. Dulić nazvano “U daljinu”. U pitanju je zanimljiva poetsko-muzička instalacija u pećini Kuslevove kuće.

Likovni segment donosi rad Jelene Tomašević “Just Kidding”, kao i izložbu Aleksandra Vukotića “Organika”. Pored njih na samom kraju festivala beogradski umjetnik Victor Kiss predstaviće se perfromansom “Probudi se kulturno”.

FIAT donosi i dva razgovora, prvi prezentaciju festivala Dev9t, Stara Ciglana iz Beogradi i zanimljiv razgovor Andreje Kopač, autorke i dramaturškinje sa Nikom Goršičem, selektorom programa na ovogodišnjem FIAT-u.

Filmski segment zaokružen je nazivom “Odmračivanje” i izbor je filmova urednika Vladimira Vučinića. U pitanju su filmovi Odričem se sveta, Krstva Škanate, Moć, Vlatka Gilića, Zajedno, Miše Radivojevića i Maske, Andra Martinovića.

Kao i uvijek FIAT donosi dobro raspoloženje i uz muzički segment – ove godine publika će čuti koncerte sastava Autogeni trening, Freedom, Beatz&Rhymes, kao i DJ izbor FM Mirde.

U segmentu kreativnih industrija tokom trajanja festivala na prostoru Kuslevove kuće publika može vidjeti postavku Noise in Fashion Centra za ženska prava. Takođe, svoje kreativno umijeće predstaviće i Anđelko Vasiljević kroz ručno rađenu dekorativnu rasvjetu i glumica Jelena Simić sa svojom lutkarnicom. Takođe, biće izloženi i fragmente iz života Sonje Vukićević kroz neobičnu second hand ponudu.

Direkcija festivala, Kuslevova kuća, kao i svake godine biće mjesto druženja, susreta i upoznavanja na FIATu pa vas sa zadovoljstvom pozivamo da budete dio ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teatra.

 

Kliknite na naslovne strane da otvorite
PROGRAM i KATALOG FIATA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × five =