Svečana akademija SUBNOR-a i KIC-a “Petokraka sa pet pera”

 

KIC - Logotip

 

 

Svečana akademija povodom 70 godina od pobjede nad fašizmom „Petokraka sa pet pera“ održana je 24.decembra 2015. godine, u organizaciji Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i JU KIC „Budo Tomović“.

Prisutnima, u prepunoj sali KIC-a, obratili su se Ljubo Sekulić podpredśednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i Slobodan Simović član Predśedništva te organizacije, koji su ukazali na: značaj antifašizma u Crnoj Gori, očuvanje tekovina NOR-a, slavni put crnogorskih boraca i jedinstveni 13.julski ustanak bez kojeg ne bi bilo ni obnove crnogorske državne nezavisnosti 21.maja 2006.

Tokom svečane akademije dodijeljene su članske kartice Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore brojnim novim mladim članovima, a jedan od njih, novinar RTCG-a Andrija Nikolić istakao je važnost njegovanja antifašističkih vrijednosti u današnjem vremenu.

Učesnici programa bili su: hor srednje Umjetničke škole za muziku i balet Vasa Pavić“, kantautor Slobo Kovačević, vokalne solistkinje Danica Nikić, Tamara Pavićević i Bojana Marković, a poeziju su govorili učenici gimnazija „Slobodan Škerović“ i „25.maj“ iz Tuzi.

Na kraju akademije članovi Folklornog ansambla KIC-a „Budo Tomović“ izveli su Kozaračko kolo, a pridružili su im se i gosti Akademije.

 

Svecana akademija Petokraka sa pet pera - 1

Svecana akademija Petokraka sa pet pera - 3

Svecana akademija Petokraka sa pet pera - 2