Svečano je otvoreno Šesto izdanje Džade Film Fest-a


Šesto izdanje Džade Film Fest-a svečano je otvoreno u poneđeljak 27. septembra u Njegoševoj ulici premijernim prikazivanjem debitanskog ostvarenja „Jadnici“ mladog francuskog reditelja Ladj Ly-a. Festival je svečano otvorio direktor Francuskog instituta u Podgorici Laurent Goncalves koji je poželio da svi uživamo u filmskoj večeri zahvaljujući Džada Film Festu i naglasio da uspješna saradnja između Francuskog instituta i Džade traje od 2017. godine. Goncalves je istakao da se, nakon 2020. godine u kojoj smo bili uskraćeni za Džadu, konačno vraćamo „filmovima na otvorenom“. Dodao je, da je posebno zahvalan organizatorkama Nini Lončar i Dušici Fišer Jaredić ispred Linc Creative Studio koje su, uprkos svemu, istrajale u naumu i pružile priliku sugrađanima da ponovo uživaju u filmovima pod vedrim nebom.

Posjetiocima šestog izdanja Džade obratila se i organizatorka i nosilac projekta Nina Lončar koja se izvinila svim prisutnima koji nijesu mogli da prisustvuju projekciji jer je broj mjesta bio ograničen na 50, u skladu sa epidemiološkim mjerama koje je propisala Vlada Crne Gore.

Džada Film Fest je prethodnih godina bio prepoznat kao festival koji je popularizacijom filma u mikrourbanim dijelovima grada doprinosio podizanju nivoa kulturne svijesti kod građana. Ove godine, uprkos svemu, Džada je ponovo donijela dah kulture sugrađanima.

Prva noć festivala bila je posvećena francuskoj kinematografiji, pa su posjetioci uživali u dva francuska ostvarenja, “Jadnici” I u “Delikatesnoj radnji”, kultnom postapokaliptičnom filmu iz 1991. godine.

Naredne dvije večeri, koliko će trajati festival, posjetioci će imati priliku da uživaju u debitanskim ostvarenjima “Asimetrija” čiju režiju potpisuje Maša Nešković i “Živ čovek” režisera Olega Novkovića.

Džada Film Fest traje od 27. do 29. septembra u Njegoševoj ulici, ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + 17 =