Svečano otvoren 26. Kotorski festival pozorišta za djecu

 

 

U neđelju, 01. jula 2018. godine, na obnovljenoj Ljetnjoj sceni u Kotoru svečano je otvoren 26. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Svečano otvaranje tradicionalno je obilježila predaja ključeva grada Kotora od strane predsjednika Opštine Kotor u ruke djece. Prilikom predaje ključeva Kotora, predsjednik Opštine Vladimir Jokić istakao je da Kotor ima mnogo festivala koji prelaze granice i Crne Gore i regiona. Kako je predsjednik istakao, Kotorski festival pozorišta za djecu jedan je od najljepših festivala posvećenih djeci, na našim prostorima. Obraćajući se pristutnima, Jokić je kazao da je ,,Ovo festival posvećen najboljima među nama“.  ,,Previše je odraslih na sceni. Mislim da je vrijeme da vlast narednih dana ode najboljima ovdje – u ruke djece. Kotor je, svakako – uvijek bio grad djece!“ rekao je predsjednik Jokić tokom predaje ključeva, koje je ove godine u ime djece primio Mali admiral Bokeljske mornarice Luka Kovačević.

Mali admiral je obraćajući se pristutnima istakao da će djeca tokom trajanja Kotor čuvati pjesmom i igrom, a da za vrijeme avanture od 12 dana Puta oko svijeta ,,svađa i kastiganje ostaju doma“. I Mali admiral sinoć je imao želju da Kotor dobije Međunarodni status djeteta.

Direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu, reditelj Petar Pejaković umjesto govora publici se obratio kroz anegdotu kojom je pokušao da objasni kolika je moć pozorišta. Pejaković je tražio pojačanje na sceni, pa je pozvao da mu se pridruže djeca, koja su na različite načine uključena u Kotorski festival pozorišta za djecu. Više desetina djece koja su sinoć bila na sceni imala je istu želju – Da Kotor postane grad djeteta. Djeca nijesu bila usamljena u ovoj želji, pa im se publika pridružila, te simboličnim puštanjem balona u nebo svoju želju poslala u svijet, sa nadom da će se ispuniti. Istu želju imao je i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji je obećao da će se truditi da Kotor ovaj međunarodni status dobije, te da će još više i još intenzivnije raditi u interesu djece.

Program Otvaranja 26. Kotorskog festivala pozorišta za djecu vodili su Zlata Marković i Luka Samardžić.

Nakon svečanog dijela program je nastavljen izvedbom predstave Pepeljuga pozorišta Boško Buha iz Beograda, koju je režirala Iva Milošević. U petoj verziji Buhine Pepeljuge igraju Jelena Trkulja, Uroš Jovičić, Katarina Gojković, Teodora Ristovski, Borka Tomović, Boba Latinović, Draga Ćirić, Vladan Dujović, Nataša Šmelc, Tamara Pjević, Jana Milenković, Mina Kontić.

O predstavi:

 Igor Bojović

PEPELJUGA / CINDERELLA

Pozorište Boško Buha | Boško Buha Theater

Srbija / Serbia | Trajanje / Duration: 60 min. | Uzrast / Age +

Režija / Directed by: Iva Milošević

Scenografija / Set design: Gorčin Stojanović

Kostimografija i koreografija / Costume design and

choreography: Boris Čakširan

Muzika / Music: Vladimir Pejković

Organizator / Organizer: Nataša Karanović

Asistent režije / Assistant director: Miljana Ćosić

Igraju / Cast: Jelena Trkulja, Uroš Jovičić, Katarina Gojković, Teodora Ristovski, Borka Tomović, Boba Latinović, Draga Ćirić, Vladan Dujović, Nataša Šmelc, Tamara Pjević, Jana Milenković, Mina Kontić 

 Ova bajka nad bajkama često je i rado igrana u Pozorištu Boško Buha. Ovo je peta verzija! А ovo je čak drugi put da je piše baš Igor Bojović – prvu verziju režirao je Milan Karadžić, а ovu pred vama – Iva Milošević. Pročitavši ove redove, rekli bismo: „Pet puta, stvarno je možda i dosta…“ Ali, nikad nije dosta Pepeljuge! To vrlo dobro znamo, jer svaki put kada bi ona nestala sa našeg repertoara (pa makar i nakratko), publika je pitala zašto je nema, i tražila da je ponovo postavimo. Pa, na zahtjev publike, evo Pepeljuge ponovo u Buhi…Očigledno da postoji neka magija u ovoj priči. A kako i ne bi postojala kad su tu i Dobra vila, i bundeva koja postaje kočija, i… Pripremajući ovu predstavu, mi smo tu magiju osjetili i u njoj vrlo uživali. А biće nam iznad svega drago ako je osjeti i naša draga publika!