Svečano otvorena Crnogorska biblioteka i čitaonica u Lovćencu

 

 

 

Crnogorska biblioteka i čitaonica svečano je otvorena u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu. Pored zvanica iz kulturnog i društvenog života otvaranju su prisustvovali i diplomatski predstavnici Crne Gore u Republici Srbiji, generalni konzul Miodrag Kankaraš, ministar savjetnik Vule Tomašević i savjetnik Vuk Rakočević. Svečanosti je prisustvovao i predśednik opštine Mali Iđoš Marko Lazić. Udruženju Crnogoraca Srbije „Krstaš“ čestitku povodom ovog kulturnog događaja uputili su Bogić Rakočević direktor Centralne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Adnan Čirgić dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

U kulturno umjetničkom programu nastupili su Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ i muzički umjetnik violinista Andraš Tot, dok je u galeriji Crnogorskog kulturnog centra otvorena izložba: “Oganj – glas crnogorske dijaspore” na kojoj su izložene naslovne stranice časopisa “Oganj”, prvog izdavačkog projekta udruženja Krstaš, koji je izlazio u periodu od 2004. do 2007. godine.

Ispred organizatora skupu se obratila Milena Bulajić, a govorili su inicijator osnivanja biblioteke Nenad Stevović i predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović, koji su simboličnim prerezanjem vrpce svečano otvorili prvu Crnogorsku biblioteku i čitaonicu u Republici Srbiji.

Donacijom u knjigama formiranje knjižnog fonda biblioteke su podržali: Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”, Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Matica crnogorska, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Istorijski institut Crne Gore, Crnogorski PEN centar, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, Državni Arhiv Crne Gore, Narodni muzej Crne Gore, SUBNOR Crne Gore, Kulturni centar Bara, biblioteka “Radosav Ljumović” iz Podgorice, kao i izdavačke kuće: Otvoreni kulturni forum i Crnogorski kulturni forum sa Cetinja, “Plima” iz Ulcinja, CID i Unirex iz Podgorice. U ime Vlade Crne Gore knjižni fond je podržao premijer Duško Marković, a značajan broj knjiga donirali su književnici i publicisti: Milorad Popović, Borislav Cimeša, Sreten Perović,  Rajko Joličić, Luka Milunović, Srđa Martinović, Goran Sekulović, Sreten Zeković, Nenad Stevović, Marko Špadijer, Dragan Radulović i Jovan Nikolaidis.

U večernjim satima u Crnogorskom kulturnom centru održana je tribina sa predśednikom Matice crnogorske, književnikom i profesorem filozofije Draganom Radulovićem. Tom prilikom predstavljena je Matica crnogorska, njeni ciljevi, misija i dosadašnji rezultati, a gost iz Crne Gore je odgovarao na pitanja koja se tiču kulturne scene, izdavačke produkcije, ali i na aktuelna društveno politička pitanja koja su u žiži interesovanja javnosti kako u Crnoj Gori tako i njenom iseljeništvu.

Matica crnogorska je pośetiocima tribine donirala knjige iz svoje izdavačke produkcije, a ispred Crnogorskog kulturnog centra Jana Krivokapić je Draganu Raduloviću uručila zahvalnicu za doprinos očuvanju kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta Crnogoraca u Lovćencu.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + ten =