Svjetska književnost na filmu u KIC-u

 

 

Revija „Svjetska književnost na filmu“ biće održana u okviru filmskog repertoara Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović” od 10. do 13.aprila, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan. 

Već pet godina zaredom april mjesec u KIC-u je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje ćemo prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige (21.april). 

            Adaptacija istoimene pozorišne drame Tenesija Vilijamsa film “Tramvaj zvani želja” (1951) nastao u režiji Elie Kazana otvoriće reviju u poneđeljak, 10.aprila. Film je osvojio četiri “Oskara”, a donosi priču o sukobu između emotivne žene i primitivnog muškarca koji se završava tragično.

            Nastao po istoimenom romanu američkog pisca Džona Stajnbeka film reditelja Garija Sinisa “O miševima i ljudima” (1992) biće prikazan u utorak, 11.aprila. Radnja filma smještena je u vrijeme velike ekonomske krize tridesetih godina prošlog vijeka u kojoj u potrazi za ispunjenjem snova dvojica lutalica putuju Amerikom.

            Ekranizacija poznatog romana spisateljice Džejn Ostin “Ponos i predrasude” (2005) koji je režirao Džo Rajt prikazaćemo u srijedu, 12.aprila. Film govori o porodici Benet i njihovoj želji da u što kraćem roku dobro i bogato udaju svojih pet kćerki.

            Film “U potrazi za nedođijom” (2004) reditelja Mark Fostera o škotskom romanopiscu i dramaturgu Džejmsu Bariju i vremenu kada je napisao svoje najpoznatije djelo “Petar Pan” zatvoriće reviju u četvrtak, 12.aprila.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − thirteen =