Tivat – Izložba “Crna Gora sa palete ruskih slikara”

 

 

U petak 31. avgusta 2018. godine, u Muzeju i galeriji Tivat biće otvorena izložba “CRNA GORA SA PALETE RUSKIH SLIKARA”.

Autorka izložbe Mirjana Stojanović zapisala je: “Mediteran  kroz vijekove privlači slikare ljepotom prirode, obiljem sunca i duhom romantike, koji se u izobilju nude svima, koji to umiju da vide, osjete i ocijene.  Kao što su u 19. vijeku ruski slikari putovali u Italiju i na jug Francuske, u potrazi za drugačijim ambijentom i jarkim koloritom, toliko različitim od uobičajenog okruženja, tako savremeni slikari sa velikim zadovoljstvom dolaze u Crnu Goru. Velelepno sazvučja mora i planina,  čije ljepote nikog ne ostavljaju ravnodušnim, odražavaju se u raskošnom sjaju, punoći palete, ispunjene jarkim bojama i pozitivnom energijom, na slikama.

Upravo taj objedinjujući faktor –raskošna ljepota  Crne Gore, bile su potstrek za radjanje projekta „Crna Gora sa palete ruskih umetnika“, zvanično započetog 2005. godine, izložbom 10 ruskih slikara u Centralnom Domu Umetnika u Moskvi. Projekat i dalje traje, uz povremene izložbe u Rusiji i Crnoj Gori.

Slikari, predstavljeni na ovoj izložbi: Tatjana Vasiljeva, Ekaterina Ušanova, Vadim Solovev i Andrej Šilov  su već afirmisani umetnici, majstori svog zanata, koji rade u različitim tehnikama. Pred gledaocima su radovi, koji na najljepši način predstavljaju njihov utisak doživljenog  i  vidjenog.”

Izložbu će biti otvorena sa početkom u 20 časova a pośetioci će imati priliku da je pogledaju do 14. septembra 2018. godine.