Tivat – Izložba “Crna Gora sa palete ruskih umjetnika”Otvaranje izložbe “Crna Gora sa palete ruskih umjetnika” biće otvorena u Muzeju i galeriji Tivat, u petak 06. septembra 2019. godine.

Mediteran  kroz vjekove privlači slikare ljepotom prirode, obiljem sunca i duhom romantike, koji se u izobilju nude svima, koji to umiju da vide, osjete i ocjene.  Kao što su u 19. vijeku ruski slikari putovali u Italiju i na jug Francuske, u potrazi za drugačijim ambijentom i jarkim koloritom, toliko različitim od uobičajenog okruženja, tako savremeni slikari sa velikim zadovoljstvom dolaze u Crnu Goru. Velelepno sazvučja mora i planina,  čije ljepote nikog ne ostavljaju ravnodušnim, odražavaju se u raskošnom sjaju, punoći palete, ispunjene jarkim bojama i pozitivnom energijom, na slikama.

Upravo taj objedinjujući faktor –raskošna ljepota  Crne Gore, bile su potstrek za radjanje projekta „Crna Gora sa palete ruskih umetnika“, zvanično započetog 2005. godine, izložbom 10 ruskih slikara u Centralnom Domu Umjetnika u Moskvi. Projekat i dalje traje, uz povremene izložbe u Rusiji i Crnoj Gori.

Slikari, predstavljeni na ovogodišnjoj izložbi su Elena Afanasjeva, Sergej Alduškin, Andrej Sanikov, Zemfira Ahmetova i Natalija Čaban. Radovi su većinom u tehnici akvarela, sa nekoliko „laganih“, akvarelski uradjenih ulja i crteža sa korišćenjem pastela i tuša. Svako od umjetnika je na svoj jedinstven način izrazio utisak vidjenog i doživljenog, na ovim inspirativnim i prelijepim prostorima.

Izložbu će sa početkom u 21 čas otvoriti Mirjana Stojanović, dok će posjetioci moći da je pogledaju do 23.09.2019. godine.