Tivat – Izložba crteža Uroša Toškovića

U poneđeljak 17. juna 2019. godine, u prizemlju i prvom spratu galerijskog prostora Muzeja i galerije Tivat biće otvorena izložba crteža jednog od najboljih crtača XX vijeka Uroša Toškovića.

Tošković je rođen u Pelevom Brijegu 19. novembra 1932. godine. Iako je prvenstveno pokušao da bude pjesnik, želja za slikarstvom i crtanjem je prevladala, pa vođen njome na Cetinju upisuje Umjetničku školu, koja je ubrzo premještena u Herceg Novi. Umjetničku školu je završio 1952. godine. Profesori su mu bili Petar Lubarda i Milo Milunović. Nošen željom da crta i usavrši svoje znanje, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, koju je završio u klasi profesora Marka Čelebonovića 1956. godine. Stipendiju francuske Vlade Tošković dobija i upisuje školu Lijepih umjetnost u klasi profesora Morisa Brijasona.

Karijera Uroša Toškovića u Parizu, nije se kretala kao kod drugih jugoslovenskih slikara. On uglavnom živi na ulicama Pariza, sa običnim svijetom, prostitutkama, modelima i prosjacima.

1983. godine Moderna galerija u Titogradu organizuje samostalnu izložbu slika i crteža Uroša Toškovića povodom Trinaestojulske nagrade koja mu je Vlada Republike Crne Gore 1987. godine dodjelila. Ova nagrada ponovo ga je vratila u njegov zavičaj te se Tošković ponovo nastanjuje u Podgorici.

Uroš Tošković umro je 3. marta 2019. u Podgorici, u osamdeset i sedmoj godini života. Smatra se jednim od najvećih crnogorskih, pa i evropskih umjetnika danas. Prema ocjeni internacionalnih kritičara važi za jednog od najboljih svjetskih crtača XX veka, a njegovi radovi nalaze se u mnogim kolekcijama.

Izložbu crteža na dva galerijska nivoa Muzej i galerija Tivat radila je u saradnji sa galerijom “Velimir A. Leković” iz Bara. Otvaranje izložbe planirano je za 21 čas, dok će posjetioci ovu izložbu moći da pogledaju do 04. jula 2019. godine.